Ukrajina

Timošenko optužila Porošenka za namještanje izbora

Priznajući poraz, Timošenko je iznijela navode da je Porošenko manipulirao glasovanjem.
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2019. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidatkinja koja je završila na trećem mjestu u ukrajinskim predsjedničkim izborima priznala je poraz u utorak, ali je optužila aktualnog predsjednika koji je završio na drugom mjestu da je namjestio izbore. 

Ankete javnosti ukazivale su da je Julija Timošenko, bivša premijerka koja je dva destjeća jedna od ključnih ličnosti ukrajinske politike, vodila u izbornoj utrci do samo nekoliko mjeseci uoči nedjeljnih izbora. 

Nakon prebrojavanja skoro 99 posto glasačkih listića, komičar Volodimir Zelenskij osvojio je prvo mjesto s 30 posto glasova. Predsjednik Petro Porošenko drugi je s nešto manje od 16 posto glasova, dok je Timošenko osvojila 13 posto glasova. 

To znači da će novi ukrajinski predsjednik biti izabran u drugom krugu između Zelenskija i Porošenka 21. travnja. 

Priznajući poraz, Timošenko je iznijela navode da je Porošenko manipulirao glasovanjem. 

''On ne bi trebao biti u drugom krugu. Došao je tu varanjem'', kazala je. 

Timošenko nije konkretizirala kakva se vrsta izborne manipulacije dogodila, iako je optuživala Porošenka u danima uoči glasovanja da je kupovao glasove. 

Predsjednik je odgovorio prošlog tjedna obećavajući demokratske izbore, i rekavši da Ukrajina ima puno povjerenje u stav promatrača prema izbornim procesu. 

Timošenko je izjavila da neće zakonski osporiti izborne rezultate jer smatra da Porošenko kontrolira sudove. Kazala je da će se ona i njena stranka sada usmjeriti na parlamentarne izbore na jesen, koji bi joj mogli omogućiti položaj u novoj vladi. 

''Prilika koju smo izgubili u prvom krug predsjedničkih izbora samo je jedna šansa. Još imamo priliku donijeti dramatične promjene, da provedemo novi kurs, a ona će biti na parlamentarnim izborima'', kazala je Timošenko, prenosi Associated Press.  

Kopirati
Drag cursor here to close