I točka

Thaci: Podjela Kosova samo preko mene mrtvog

Rekao je i da Kosovo zajedno sa svojim prijateljima treba ići prema rješenju koje jamči priznanje i od strane pet država Europske unije - Grčke, Rumunjske, Slovačke, Cipra i Španjolske.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2019. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hašim Thaci rekao je da do podjele Kosova može doći samo preko njega mrtvog.

"Podjela Kosova, može se dogoditi samo preko mene mrtvog. Nitko ne može ugroziti ni jedan milimetar teritorije Republike Kosovo. Nitko ne može ugroziti Trepču, Mitrovicu i Gazivode, kao ni bilo koji drugi dio teritorije Republike Kosovo", rekao je Thaci jučer na Summitu albanske i kosovske dijaspore u Tirani.

On je dodao da je za korekciju granice i za ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

"Nema čovjeka na svijetu koji mi negira angažiranje u ostvarivanju težnje ka legitimnim pravima Preševa, Medveđe i Bujanovca o pripajanju sa teritorijom Kosova, a bez ugrožavanja teritorije Kosova", kazao je Thaci, prenosi N1.

Rekao je i da Kosovo zajedno sa svojim prijateljima treba ići prema rješenju koje jamči priznanje i od strane pet država Europske unije - Grčke, Rumunjske, Slovačke, Cipra i Španjolske.

"Dakle, još jednom ističem da nećemo ni pod kojom okolnošću, ni po kojoj cijeni dozvoliti da igre dnevne izborne politike ugroze posebni i doživotni odnos sa akterima slobode i nezavisnosti Kosova, Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Thaci.

Po njemu, Kosovo nema samo prijatelje i partnere poput SAD, NATO-a i Europske unije, već ima i protivnike nezavisnosti koji usporavaju napredovanje konsolidacije, a posebno vanjske konsolidacije kosovske države.

Rekao je da je težnja kosovskih institucija da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između država Kosova i Srbije.

"Taj sporazum će jamčiti i recipročno priznavanje Kosova i Srbije, kao i učlanjenje Kosova u Organizaciju Ujedinjenih naroda", rekao je kosovski predsjednik.

On se oštro usprotivio održavanju međunarodne konferencije o Kosovu na kojoj bi sudjelovala Rusija.

Dodao je da će se Kosovo angažirati samo u procesu kojim rukovodi Europska unija i u kojem je podrška Sjedinjenih Američkih Država potpuna.

Kopirati
Drag cursor here to close