Natezanje

Thaci bi mijenjao teritorij, Vučić nije optimističan

Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je kako smatra da su planovi o razmjeni teritorija sa Srbijom najbolja mogućnost da se napreduje k članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.
Vijesti / Svijet | 21. 01. 2019. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako nije optimističan da će se doći do konačnog rješenja za Kosovo i kako je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne.

Istaknuo je kako to ne znači da se ne nada rješenju i da neće uložiti sve što može da se do rješenja dođe.

''Mi radimo naš posao. Rezultat je da se borimo i pokušavamo ostvariti bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno i ozbiljno'', kazao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Komentirajući raniju izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thacija da je razmjena teritorija najbolje rješenje za napredak ka EU i NATO-u i da takav plan ima podršku SAD, EU i Rusije, Vučić je kazao kako je prvenstveno potrebno riješiti neka ''jednostavnija pitanja''.

''Nije nepoznato da smatram da je važno da kompromisnim putem riješimo pitanje Kosova jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada i dalje imamo pristojbe, koje su anticivilizacijska mjera'', dodao je Vučić.

Naime, kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je kako smatra da su planovi o razmjeni teritorija sa Srbijom najbolja mogućnost da se napreduje k članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

''Sporazum bi donio veću stabilnost i mir u regiji. Kosovu bi to omogućilo prijem u EU i NATO'', rekao je Thaci, koji je boravio u Beču, prenosi Tanjug.

Istaknuo je kako neće biti nikakvih etničkih granica, već da će, kako je rekao, dvije zemlje ostati multietničke.

Prema njegovim riječima, odgovarajući sporazum bi značio da između njih više nikada neće doći do rata.

''Građani bi živjeli bolji život, jer bi sporazum poboljšao i ekonomsko stanje, došlo bi do stvaranja više radnih mjesta i granice bi se otvorile'', objasnio je Thaci, ističući da je uzor 'europski model''.

Šanse za postizanje uspješnog dogovora su, prema njegovom mišljenju, nikada bolje, jer EU i SAD podržavaju planove.

''Novina je da bi i Rusija bila spremna da podrži sporazum, koji bi dvije strane prihvatile'', tvrdi Thaci.

Thaci je odbacio optužbe da se zalaže za ''veliku Albaniju''.

''Neće biti nikakve 'velike Albanije', kao što neće biti ni 'velikog Kosova'. Umjesto toga težimo k integraciji regije u europski prostor'', objasnio je.

Kopirati
Drag cursor here to close