Teoristi nastavljaju rat: Al Qaeda i fronta Nusra pozivaju na jaču borbu u Siriji

Vijesti / Svijet | 26. 02. 2016. u 18:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski ogranak Al Qaede, jedne od najjačih islamističkih pobunjeničkih skupina, pozvala je na jačanje borbi protiv vlade i njezinih saveznika ugrožavajući dodatno sporazum o prekidu borbi koji bi trebao nastupiti u subotu, a takav poziv uputila je i fronta Nusra.

Vlada i pobunjeničke skupine dogovorile su se da će sudjelovati u "obustavi neprijateljstva" koja bi trebala početi u ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po srednjoeuropskom vremenu), piše Hina.

Od zaraćenih strana tražilo se da to prihvate u ponoć.

U sklopu tog dogovora, koji nisu potpisale same sirijske zaraćene strane i manje je obvezujuć od formalnog prekida vatre, očekuje se da vlada i njezini neprijatelji zaustave napade kako bi humanitarna pomoć mogla stići do civila i početi mirovni pregovori.

Primirje ne vrijedi za džihadističke skupine poput Islamske države i Fronte Nusre koja je povezana s Al Qaedom. Vlada u Damasku i njezini ruski saveznici kažu da se neće prestati boriti protiv tih militantnih skupina.

Ostale pobunjeničke skupine koje Zapad smatra umjerenim kažu da se boje da će to biti iskorišteno da se ozakoni napad na njih.

Fronta Nusra u petak je tražila od pobunjeničkih skupina da pojačaju svoje napade na snage predsjednika Bašara al Asada i njegove saveznike.

Vođa Nusre Abu Mohamad al Golani u audio poruci objavljenoj preko televizije Orijent News rekao je da bi pobunjenici trebali "pojačati odlučnost i napade i ne dopustiti njihovim zrakoplovima i velikom broju vojnika da vas zaplaši".

Kopirati
Drag cursor here to close