Drama

Talačka kriza u crkvi u Francuskoj: Ubijeni napadači i svećenik

Vijesti / Svijet | 26. 07. 2016. u 09:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje jedan talac ubijen je u utorak u crkvi u Normandiji na sjeveru Francuske, a dvojica napadača su "neutralizirana", objavile su francuske vlasti.

Prema policijskim izvorima, svećeniku je prerezan grkljan, a napadači su ubijeni u policijskoj akciji kojom je okončana talačka kriza, piše Hina.

"U talačkoj krizi poginuo je 84-godišnji svećenik Jacques Hamel, a ranjene su još tri osobe od kojih je jedna u kritičnom stanju", potvrdio je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Napadači, naoružani noževima i zasad nepoznatog identiteta, uzeli su četiri do šest osoba u crkvi u gradiću Sain-Etienne-du-Rouvrayu.

Televizija BFM objavila je da su taoci bili svećenik, dvije časne sestre i dvoje vjernika.

Najnoviji incident se nepuna dva tjedna nakon terorističkog napada u Nici u kojem je ubijeno 84 ljudi i za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Osude napada

Francuski čelnici i papa Franjo osudili su u utorak napad na sjeveru Francuske u kojem je ubijen jedan svećenik, što će dodatno povećati napetosti u zemlji koja je već doživjela nekoliko islamističkih napada.

Francuski predsjednik Francois Hollande odlučio je odmah posjetiti mjesto događaja.

"Ranjena je cijela Fancuska i svi katolici", "oduprijet ćemo se" tom "barbarskom napadu", poručio je na Twitteru premijer Manuel Valls.

Papa Franjo također je osudio taj "barbarski" napad, objavio je Vatikan.

"Posebno smo šokirani jer se to strašno nasilje dogodilo u crkvi, u kojoj se objavljuje Božja ljubav", rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Rekao je da Papa osjeća "bol i da je užasnut zbog tog apsurdnog nasilja" te da "najoštrije osuđuje svaki oblik mržnje."

"Strašno. Sve se radi kako bi se izazvao vjerski rat", komentirao je na Twitteru Jean-Pierre Raffarin, bivši konzervativni premijer koji sada predsjeda Vanjskopolitičkim odborom Senata.

Kopirati
Drag cursor here to close