Tsai Ing-wen

Tajvanska predsjednica uputila apel za obranu demokracije

Tajvan je najosjetljivije kinesko pitanje, a Peking ga smatra svojim svetim teritorijem.
Vijesti / Svijet | 05. 01. 2019. u 15:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pozvala je u subotu na međunarodnu podršku obrani demokracije njezinog samoupravnog otoka i njegovog načina života u suočavanju s novim prijetnjama iz Kine.

Komentari Tsai uslijedili su nekoliko dana nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping izjavio da nitko ne može promjeniti činjenicu da je Tajvan dio Kine i da ljudi s obje strane Tajvanskog moreuza traže ''reunifikaciju''.

''Nadamo se da će međunarodna zajednica to shvatiti ozbiljno i da nam može izraziti podršku i pomoći nam'', izjavila je Tsai novinarima u Tajpehu, misleći na prijetnje Kine da će koristiti silu kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu.

''Ako međunarodna zajednica ne podrži demokratsku zemlju pod prijetnjom, mi bismo se mogli zapitati koja bi zemlja mogla biti iduća na redu?'', upitala je Tsai.

Tajvan je najosjetljivije kinesko pitanje, a Peking ga smatra svojim svetim teritorijem. Xi je pojačao pritisak na demokratski otok otkako je Tsai, iz Demokratske nezavisne stranke koja se zalaže za neovisnost, postala predsjednica u 2016.

Predsjednik Xi izjavio je u srijedu da Kina zadržava pravo koristiti silu kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu, ali da još radi na mirnoj ''reunifikaciji'' s otokom, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close