Srettha Thavisina

Tajlandski parlament izabrao tajkuna za novog premijera

Srettha, kojeg je prije samo nekoliko mjeseci kandidirala populistička stranka Pheu Thai, osigurao je podršku više od polovice zakonodavnog tijela.
Vijesti / Svijet | 22. 08. 2023. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajkun nekretnina Srettha Thavisin dobio je u utorak podršku tajlandskog parlamenta i tako postao novi premijer, otvarajući put novoj koalicijskoj vladi i prekidu višetjednih neizvjesnosti i političkog zastoja.

Srettha, kojeg je prije samo nekoliko mjeseci kandidirala populistička stranka Pheu Thai, osigurao je podršku više od polovice zakonodavnog tijela, na dan kada se stranački milijarder Thaksin Shinawatra vratio kući nakon godina provedenih kao bjegunac u samonametnutom egzilu, javlja France 24.

Politički početnik Srettha, bivši predsjednik razvojne kompanije Sansiri, bit će zadužen za formiranje i održavanje potencijalno krhke koalicije koja će uključivati stranke koje podržava rojalistička vojska, koja je svrgnula vlade Pheu Thai u državnim udarima 2006. i 2014. godine.

Među onima koji su smijenjeni bio je bivši telekomunikacijski tajkun i vlasnik prvoligaškog fudbalskog kluba Thaksin, koji je pobjegao u egzil 2008. zbog zloupotrebe ovlasti i sukoba interesa. Vlada koju je vodila njegova sestra Yingluck Shinawatra svrgnuta je državnim udarom 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close