Mir na Balkanu

Szijjarto: Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici

Szijjarto je kazao je kako je za Mađarsku mir na Balkanu najvažniji pa će zbog toga, između ostalog, glasati protiv Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2024. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti.

Szijjarto je kazao je kako je za Mađarsku mir na Balkanu najvažniji pa će zbog toga, između ostalog, glasati protiv Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.

"BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu europske integracije. U ožujku je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do suglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama", rekao je Szijjarto.

Ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

"Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički sudionici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu s prijetnjama sankcijama i s miješanjem u unutarnje poslove BiH", kazao je ministar, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close