Kontinuirano

Svijet se naoružava: Prodaja oružja rasla i u 2021. godini

Ponovno povećanje je veće nego 2020., ali ispod prosječnog povećanja u četiri godine prije pandemije koronavirusa.
Vijesti / Svijet | 05. 12. 2022. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavajući sedmu godinu uzastopnog rasta, prodaja 100 najvećih svjetskih proizvođača oružja dostigla je 592 milijarde dolara u 2021. godini, objavio je u ponedjeljak Institut za istraživanje mira iz Stockholma.

Stotinu najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju oružja prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrijednosti od 592 milijarde dolara u 2021., što je povećanje od 1,9 posto u odnosu na godinu ranije, piše Anadolija. 

Pet najboljih 

Ponovno povećanje je veće nego 2020., ali ispod prosječnog povećanja u četiri godine prije pandemije koronavirusa.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i dalje su domaćini najvećem broju kompanija koje su rangirane među 100 najboljih jer je prodaja oružja 40 američkih kompanija iznosila 299 milijardi dolara.

Od 2018. godine, pet najboljih kompanija nalazi se u SAD-u, dok su jedna britanska i četiri kineske kompanije ostale među 10 najboljih.

Prva kompanija na listi bila je Lockheed Martin, čija je ukupna prodaja prošle godine iznosila 60,34 milijarde dolara, a slijede je Raytheon Technologies (41,85 milijardi dolara) i Boeing (33,4 milijarde dolara).

Od 100 najboljih kompanija, 27 je imalo sjedište u Europi, a njihova prodaja kombiniranog oružja iznosila je 123 milijarde dolara.

Problemi 

Lucie Beraud-Sudreau, direktorica SIPRI-jevog programa vojnih izdataka i proizvodnje oružja, rekla je da su problemi u lancu osiguravanja imali ozbiljan utjecaj na prodaju oružja prošle godine.

Dotičući se rusko-ukrajinskog rata, u izvještaju se navodi da je proizvodnja oružja ruskih firmi porasla, usprkos problemima vezanim za pristup poluvodičima i sankcijama.

Na listi 100 najboljih nalazilo se šest ruskih tvrtki, čija je ukupna prodaja dostigla 17,8 milijardi dolara.

"Osam kineskih kompanija za proizvodnju oružja imalo je ukupnu prodaju oružja od 109 milijardi dolara", navedeno je u izvještaju.

Dvije turske tvrtke su također bile uključene na listu: Aselsan (2,16 milijardi dolara) i Turkish Aerospace (1,2 milijarde dolara).

Kopirati
Drag cursor here to close