Referendum

Trebaju li Švicarcima covid potvrde?

Na nedjeljnom referendumu glasa se i o inicijativi medicinskog osoblja, koja će vjerojatno biti prihvaćena.
Vijesti / Svijet | 28. 11. 2021. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarski birači odlučit će na referendumu u nedjelju hoće li se poništiti uvođenje covid potvrde koja je trenutno potrebna za dokazivanje cijepljenja, oporavka ili negativnog testa. Protivnici potvrde natjerali su peticijom vlasti da se o tome glasa, prenosi Hina.

Protive se covid potvrdi za ulazak na događaje ili u restorane, navodeći da bi to podijelilo državu i neizravno prisililo ljude na cijepljenje. Međutim, u nedavnim anketama oko 60 posto ispitanika bilo je protiv ukidanja covid potvrde.

Na nedjeljnom referendumu glasa se i o inicijativi medicinskog osoblja, koja će vjerojatno biti prihvaćena. Zahtijevaju se veće plaće, bolji uvjeti rada i više novca za obrazovanje i obuku. Stručno medicinsko osoblje mjesečno zarađuje u prosjeku više od 4000 eura bruto.

Međutim, troškovi života u Švicarskoj su visoki, a ne postoje olakšice za poslodavce za doprinose za zdravstveno osiguranje zaposlenih. Vlada želi više ulagati u obuku, ali uvjete rada prepustiti poslodavcima.

Glasat će se i o tome kako se imenuju savezni suci. Do sada ih je birao parlament prema raspodjeli glasova među strankama.

Zagovornici inicijative tvrde da se time nestranački pravnici stavljaju u nepovoljan položaj i predlažu stručno povjerenstvo kompetentnih pravnika koji bi se potom odlučivali ždrijebom.

U anketama je oko polovica bila za, a mnogi su još uvijek neodlučni.

Kopirati
Drag cursor here to close