Legalizacija

Švicarci eksperimentiraju: Kreće kontrolirana prodaja kokaina

Program legalne prodaje kokaina u Bernu vodio bi se po uzoru na već postojeći socijalni eksperiment s marihuanom u Švicarskoj.
Vijesti / Svijet | 22. 06. 2023. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni grad švicarske Bern kreće s eksperimentalnim programom kontrolirane prodaje kokaina nakon što je gradski parlament sa 43 glasa za i 18 protiv (dakle, uvjerljivom većinom) usvojio prijedlog Alternativne ljevice.

Iako će cinici reći kako Švicarci žurno istražuju čime mogu zamijeniti globalni status bankarske nacije nakon kolapsa Credit Suissea, prijedlog navodno nije ciljan pretvaranju Švicarske u slobodnu zonu rekreativne upotrebe droga i raznih opijata, nego se radi o pokušaju boljeg nadzora nad narko-tržištem.

Niti članovima Alternativne ljevice, predlagačima kontroverznog kokainskog programa, ne pada na pamet tvrditi da kokain nije previše štetan, ali je bolje kontrolirati postojeće ovisnike nego ih prepustiti kriminalnom miljeu, prenosi Hina. 

Program legalne prodaje kokaina u Bernu vodio bi se po uzoru na već postojeći socijalni eksperiment s marihuanom u Švicarskoj.

Cijeloj priči protivi se grupa desnih stranaka, koje izlaze s tezom da takvu odluku treba prepustiti federalnoj vladi. Inače, švicarske centralne vlasti pristale su na eksperiment s marihuanom pod pritiskom predstavnika gradova, pa je nejasno hoće li biti dovoljno konzervativni da se usprotive novom eksperimentu, ovoga puta s kokainom.

Prvi put slobodna prodaja kokaina predložena je u Bernu 2019. godine, ali je odbijena zbog preslabo postavljenih restrikcija. Kasnije je Alternativna ljevica dobila podršku Socijaldemokrata te je uz nešto finiji rukopis pravila prodaje kokaina uspjela izgurati kokainski program.

Eksperimenti sa slobodnom prodajom kanabisa trenutačno se provode u Baselu, Zurichu i Lausanneu, a Bern će im se priključiti ujesen.

Kopirati
Drag cursor here to close