"Zelenije, sigurnije i slobodnije"

Švedska od ponoći preuzela predsjedavanje Europskom unijom

U programu svoga predsjedavanja, pod sloganom "Zelenije, sigurnije i slobodnije", švedska vlada je odredila četiri prioriteta
Vijesti / Svijet | 01. 01. 2023. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S prvim danom 2023. godine Švedska iz čeških ruku preuzima rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU. Švedska je članica EU od 1995. godine i ovo je treće predsjedavanje te zemlje poslije 2001. i 2009. godine.

U programu svoga predsjedavanja, pod sloganom "Zelenije, sigurnije i slobodnije", švedska vlada je odredila četiri prioriteta: sigurnost i jedinstvo, konkurentnost, zelenu i energetsku tranzicija i demokratske vrijednosti i vladavinu prava.

Nakon parlamentarnih izbora u Švedskoj u rujnu Umjerena stranka koja pripada desnom centru, formirala je koaliciju sa demokršćanima i liberalima, ali s obzirom na to da nemaju većinu u parlamentu, dogovorile su program s desničarskom i antimigrantskom strankom Švedskih demokrata, koja je ostala van vlade, ali je podržava u parlamentu.

Premijer je postao lider Umjerene stranke Ulf Kristersson.

U govoru u švedskom parlamentu sredinom decembra, Kristersson je istaknuo da će rat u Ukrajini u velikoj mjeri uticati na predsjedavanje njegove zemlje EU.

Naveo je da su izazovi koje rat donosi EU očuvanje jedinstva u podršci Ukrajini, proširenje privredne, humanitarne i vojne pomoći, pomoć u obnovi zemlje, kao i traženje odgovornosti za rat.

Kopirati
Drag cursor here to close