Žestoko

Sve napetije: Rat Rusije i Amerike i na Facebooku

''Ovo je utrka u naoružanju, a Rusi će postajati sve bolji'', rekao je Zuckerberg. On je govorio pred Kongresom u vezi sa skandalom zbog korištenja ličnih podataka korisnika Facebooka.
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2018. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg je rekao američkim senatorima u svjedočenju da se njegova kompanija kontinuirano bori s ruskim operatorima koji žele iskoristiti ovu društvenu mrežu, prenosi BBC.

''Ovo je utrka u naoružanju, a Rusi će postajati sve bolji'', rekao je Zuckerberg. On je govorio pred Kongresom u vezi sa skandalom zbog korištenja ličnih podataka korisnika Facebooka.

Također, otkrio je da je Robert Mueller, specijalni istražitelj u slučaju ruskog uplitanja u američke izbore, saslušavao uposlenike Facebooka. Prvo je rekao da su pozvani, ali se onda ispravio i rekao da Facebook surađuje u istrazi, ali da on lično nije davao iskaz.

''Naša suradnja je povjerljiva i želim biti siguran da ništa povjerljivo danas ne otkrijem'', istaknuo je.

Čelnik najveće društvene mreže na svijetu je istaknuo da razvijaju nove alate kojima bi otkrili lažne profile.

''Postoje ljudi u Rusiji čiji je posao da traže načine za eksploataciju naših sustava i moramo ulagati mnogi da budemo bolji'', rekao je Zuckerberg. Dodao je da nije zadovoljan nivoom sprečavanja govora mržnje na društvenim mrežama.

Isprva je 33-godišnji milijarder odbacio upite senatora o jačoj regulaciji, ali kada mu je senator John Kennedy rekao da ''njihovi ugovori o korištenju ništa ne valjaju'', rekao je da bi novi propisi mogli biti dobrodošli.

Istodobno, Sjedinjene Američke Države i Rusija suprotstavili su stavove u jednoj od najžustrijih rasprava u Vijeću sigurnosti u posljednje vrijeme, a zbog upotrebe kemijskog oružja u Siriji, prenosi Reuters. Moskva i Washington su blokirali jedni drugima rezolucije o istrazi incidenta u kojem je poginulo više desetina osoba u sirijskoj Doumi.

SAD i saveznici razmatraju moguće vojne napade, dok Moskva tvrdi da nema dokaza o korištenju hemijskog oružja. Vijeće sigurnosti UN sinoć nije prihvatilo niti jednu od tri rezolucije. Američka evleposlanica u UN Nikki Haley je rekla da će ''povijest zabilježiti da je danas Rusija zaštitila čudovište umjesto živote sirijskog naroda''.

Ruski veleposlanik u UN-u Vassily Nebenzia se usprotivio.

''Još jednom vas upozoravam da se suzdržite od planova koje trenutno pravite za Siriju'', rekao je ruski veleposlanik.

Francuska i Velika Britanija su podržale stav SAD, ističući da se mora potvrditi da je hemijski napad izveden od strane Damaska.

Kopirati
Drag cursor here to close