Projekcija na kući

Sumnjaju u autentičnost dnevnika Anne Frank: Nizozemska istražuje "antisemitski" čin

Poruka se pozivala na teoriju zavjere krajnje desnice da tinejdžerka žrtva holokausta nije autorica njenog poznatog dnevnika, a slike projekcije prikazane su na privatnom američkom Telegram kanalu.
Vijesti / Svijet | 10. 02. 2023. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska policija u petak je istraživala projekciju laserske poruke na kući Ane Frank u Amsterdamu, koju je muzej osudio kao "antisemitski i rasistički" čin.

Poruka se pozivala na teoriju zavjere krajnje desnice da tinejdžerka žrtva holokausta nije autorica njenog poznatog dnevnika, a slike projekcije prikazane su na privatnom američkom Telegram kanalu.

''To se dogodilo ovaj tjedan, obaviješteni smo i istražujemo'', rekao je glasnogovornik amsterdamske policije AFP-u, odbijajući dati više detalja.

Muzej kuće Ane Frank, koji čuva kuću pored kanala u kojoj se obitelj Frank skrivala od nacista tijekom Drugog svjetskog rata, izrazio je "šok i odbojnost".

Muzej, koji godišnje primi oko milijun posjetitelja, navodi da je "prijavio incident policiji" i da je u kontaktu s gradskim vijećem i javnim tužiteljima, javlja AFP.

U njemu se navodi da je projektovana poruka glasila "Anna Frank, izumiteljica kemijske olovke", pozivajući se na lažne tvrdnje da je dnevnik djelimično napisan vrstom olovke koja je ušla u upotrebu tek nakon rata.

Tvrdnja se zasniva na otkriću nekoliko listova u kemijskoj perji pronađenih među papirima Ane Frank 1980-ih, ali koje je tamo slučajno ostavio istraživač 1960-ih, objavili su lokalni mediji.

Muzej je priopćio da je saznao da je poruka projektirana na njegovom vanjskom dijelu na nekoliko minuta u ponedjeljak navečer nakon što se snimka pojavila na Telegramu.

''Projekcijom i videom počinitelji napadaju autentičnost dnevnika Anne Frank i raspiruju mržnju. To je antisemitski i rasistički film'', navode iz muzeja.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema osudila je incident kao "čisti antisemitizam".

Jevrejska tinejdžerka i njena porodica skrivali su se dvije godine u tajnom aneksu kuće pored kanala nakon nacističke okupacije Holandije tokom Drugog svjetskog rata, ali su uhvaćeni u raciji 1944.

Anne i njena sestra umrle su u koncentracionom logoru Bergen-Belsen 1945. godine, ali je njen dnevnik, koji je pronašao njen otac Otto, postao jedan od najzanimljivijih izvještaja o Holokaustu, prodavši se u oko 30 miliona primjeraka.

Kopirati
Drag cursor here to close