Nakon dvadeset godina

Sudac Theodor Meron odlazi iz Mehanizma za krivične sudove

“Tijekom svoje karijere, i kao sudac, i kao znanstvenik, Meron je pokazao nepokolebljivu predanost napretku međunarodnog krivičnog pravosuđa. Nedostajat će Mehanizmu”, izjavio je predsjednik Mehanizma Carmel Agius.
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2021. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva desetljeća od početka rada u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sudac Theodor Meron podnijet će ostavku na svoju poziciju suca Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Sudac Meron je, kako se navodi u priopćenju Mehanizma, obavijestio Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda o namjeri da podnese ostavku zaključno sa 17. studenim 2021. godine.

On je bio u Žalbenom vijeću MKSJ-a i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu od 2001. godine do njihovog prestanka s radom, te je bio sudac Mehanizma od 2012. godine.

“Duga i ugledna služba suca Merona uključuje četiri mandata predsjednika MKSJ-a i tri mandata predsjednika Mehanizma”, navodi se u priopćenju Mehanizma, te dodaje kako je sudac Meron odigrao ključnu ulogu u osiguravanju da institucija Mehanizma ostane mala i učinkovita.

Bio je ključan u uspostavljanju materijalne i procesne jurisprudencije u području međunarodnog krivičnog prava, uključujući i vezu razvoja načela pravičnosti i nzavisnosti sudstva kao ključnih temelja za krivično pravosuđe, dodaju u Mehanizmu.

“Tijekom svoje karijere, i kao sudac, i kao znanstvenik, Meron je pokazao nepokolebljivu predanost napretku međunarodnog krivičnog pravosuđa. Nedostajat će Mehanizmu”, izjavio je predsjednik Mehanizma Carmel Agius povodom odlaska suca Merona, izražavajući duboku zahvalnost za njegovu službu.

Kopirati
Drag cursor here to close