Dogovor

Stupa na snagu briselski dogovor, kosovska policija se povlači sa Jarinja i Brnjaka

Povlačenje specijalnih policijskih snaga i barikada trebalo bi istovremeno da počne danas od 8 i da se završi najkasnije do 16 sati.
Vijesti / Svijet | 02. 10. 2021. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema dogovoru postignutom u Bruxellesu, predviđeno je da se danas specijalne kosovske policijske snage povlače sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, prenosi BHRT.

U koloni su primjetni talijanski i poljski vojnici, a Kfor će rasporediti svoje trupe na administrativnim prelazima i trebalo bi da ostanu naredne dvije nedjelje. Helikopter nadlijeće prostor iznad administrativnih prelaza.

Prištinski specijalci na Jarinju se pakiraju i formirali su kolonu vozila za polazak, pa su pomjerili kamione kako bi oslobodili jednu prometnu traku puta Jarinje – Kosovska Mitrovica.

Očekuje se povlačenje mehanizacije pomoću koje su Srbi napravili blokadu, dok pripadnici Rosu pakiraju opremu u džipove. Slična je situacija i na administrativnom prelazu Brnjak, gdje su također pristigli vojnici Kfora.

Povlačenje specijalnih policijskih snaga i barikada trebalo bi istovremeno da počne danas od 8 i da se završi najkasnije do 16 sati.

Od ponedjeljka na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa “stikerima” do konačnog rješenja registarskih tablica.

Kao posljednja tačka dogovora, predviđa se formiranje radne grupe koja će raditi na trajnom rešenju za registrske tablice po standardima i praksama EU.

Grupu će činiti predstavnici EU, koji će njom i predsjedavati, kao i predstavnici Beograda i Prištine.

Kopirati
Drag cursor here to close