Bjelorusija

Studenti prosvjeduju protiv Lukašenka

U utorak, kada školska godina počinje na čitavom području bivšeg SSSR-a, studenti s različitih sveučilišta u Minsku organizirali su štrajk i prošetali u prosvjednoj povorci noseći crveno-bijelu zastavu, simbol oporbe.
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2020. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine bjeloruskih studenata u povorci su prošetale Minskom u utorak, na početku školske godine, kako bi izrazile nezadovoljstvo vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka kojega je reizbor potaknuo nezapamećene prosvjede prije gotovo mjesec dana.

Interventna policija uhitila je najmanje dvadeset suradnika lokalnih i ruskih medija, rekli su novinari agencije France Pressea.

Lukašenko (66) koji je na vlasti 26 godina, ne želi dijalog s oporbom unatoč gotovo svakodnevnim prosvjedima protiv spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Zasad je iznio tek nejasan prijedlog o ustavnim promjenama, nastavljajući represiju i hvaleći se potporom Rusije.

U utorak, kada školska godina počinje na čitavom području bivšeg SSSR-a, studenti s različitih sveučilišta u Minsku organizirali su štrajk i prošetali u prosvjednoj povorci noseći crveno-bijelu zastavu, simbol oporbe.

Interventne snage su privele najmanje desetak ljudi dok su pokušavali formirati živi lanac a druge ispred zgrade KGB-a.

"Fašisti!", "Ovo je naš grad", "Možemo i uspjet ćemo", izvikivali su studenti, pokazuju videosnimke objavljene na društvenim mrežama.

Bjeloruska mladež je glavni organizator prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka i u velikom je broju zastupljena na prosvjedima, kao što je bilo u nedjelju kada su se treći vikend zaredom okupili desetci tisuća ljudi.

Predsjednik je nedavno nazvao prosvjednike "štakorima", šepireći se s automatskim oružjem u ruci ispred interventnih snaga i optužujući Zapad za urotu.

Promjene temeljnog zakona koje je spomenuo nekoliko puta ne iznoseći pojedinosti, odbila je oporbena čelnica Svetlana Tihanovska koja je pobjegla u Litvu.

"Lukašenko želi odgoditi svoj odlazak spominjući nejasnu ustavnu reformu, bez jasnog vremenskog plana", ocijenila je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je naprotiv da je prijedlog o ustavnoj reformi dobar temelj za "uspostavu dijaloga s civilnim društvom".

Proteklih tjedana bjeloruske vlasti su zaredale s uhićenjima političkih čelnika, štrajkaša i novinara. No nisu nasilno gušile prosvjede kao prvih dana, kada su tri osobe poginule a desetci su bili ozlijeđeni.

UN-ov posebni izvjestitelj o zlostavljanju Nils Melzer pozvao je u utorak Bjelorusiju da prekine zlostavljanje uhićenih prosvjednika. UN-ovi stručnjaci su primili izvješća o 450 slučajeva zlostavljanja i lošeg postupanja s uhićenicima nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Oporba je u utorak pozvala državne dužnosnike da prekinu progon i prijetnje Koordinacijom odboru koji je formirala radi promicanja tranzicije vlasti. Nekoliko njegovih članova saslušali su istražitelji, uhićeni su i osuđeni na kraće zatvorske kazne.

"Sve ovo se događa u Bjelorusiji (...) zato što osoba koja je izgubila izbore ne želi prihvatiti narodnu volju i otići s dužnosti", poručio je izborni stožer Svetlane Tihanovske, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close