Vojska i Erdogan

Stručnjaci o udaru u Turskoj: Propusti službi očigledni, možda i namjerni

Vijesti / Svijet | 16. 07. 2016. u 09:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić izjavio je danas u Sarajevu da je u slučaju pokušaja državnog udara u Turskoj postojao propust sigurnosnih službi jer se nije moglo dogoditi da se okupi nekoliko tisuća naoružanih ljudi uz podršku tenkova, a da se o pripremama za to ništa ne zna.

Dodao je da su sigurnosne službe ipak riješile tu situaciju, možda i samo privremeno, ali se još ne raspolaže pravim informacijama o utjecajima koji su doveli do udara i tek u narednim danima će se moći komentirati o odgovornosti i krivcima.

Prodekan za postdiplomske studije i znanstveno-istraživački rad na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Želimir Kešetović smatra da postoji mogućnost da su turske službe znale za pripremu državnog udara, ali da je dopušteno da se dogodi kako bi postojao izgovor za radikalne čistke u vojsci.

Po njegovom mišljenju, takav scenarij bi odgovarao onima koji bi željeli provesti čistke u vojsci, a koje bi u normalnim uvjetima bilo teško provesti.

Kopirati
Drag cursor here to close