Kritičari vlasti

Kada te Putin imenuje stranim agentom

Rusija je proglasila uglednu novinarku, video blogera i šest medijskih ličnosti “stranim agentima”
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2022. u 15:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je proglasila uglednu novinarku, video blogera i šest medijskih ličnosti “stranim agentima”, u posljednjem u nizu takvih poteza za koje kritičari tvrde da imaju za cilj gušenje mišljenja koja se razlikuju od vladinih.

U proširenu listu, koju je ministarstvo pravde objavilo u petak navečer, uvrštena je Yelizaveta Osetinskaya, bivša glavna urednica nekoliko ruskih poslovnih novina, koje su objavile otkrića o komercijalnim interesima ljudi bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu.

Termin "strani agent" nosi negativne konotacije iz sovjetskih vremena, i oni koji su uvršteni na listu metom su strogih financijskiih zahtijeva vlasti. Oni također imaju obavezu da uz sve što objave navedu da su strani agenti.

Na listu je također uvrštena Marija Borzunova, novinarka neovisne TV postaje Kiša (Dožd), koja je i sama proglašena “stranim agentom” i prekinut joj je rad nakon što su ruske vlasti blokirale pristup njenom websiteu u ožujku.

Evgenij Ponasenkov, pisac i video bloger, poznat po neskrivenim kritkama vlade na društvenim mrežama i svojim talk show programima na televizijskim mrežama pod kontrolom vlade, također je imenovan stranim agentom", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close