Iako zakon zabranjuje veličanje fašizma

Stotine neofašista marširalo na stotu obljetnicu Mussolinijeva 'pohoda na Rim'

Štovatelji Mussolinija prošetali kroz Predappio kako bi obilježili sto godina od “pohoda na Rim”
Vijesti / Svijet | 30. 10. 2022. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine nostalgičara za diktatorom Benitom Mussolinijem prošetale su se u povorci kroz njegov rodni grad Predappio kako bi obilježile sto godina od "pohoda na Rim", presudan za dolazak fašista na vlast u Italiji.

Oko 2.000 ljudi po procjeni policije okupilo se u tom gradiću u pokrajini Emiliji-Romagni, gdje je fašistički vođa pokopan u kripti obiteljske kapelice.

Mussolinijev grob svake godine posjete deseci tisuća ljudi, prenosi Hina.


U nedjelju su neki diktatorovi pristaše iskazali potporu novoj vladi na čelu s krajnjom desničarkom Giorgiom Meloni, čija stranka Talijanska braća, u čijem je osnutku prije točno deset godina sudjelovala i koju vodi od 2014., ima neofašističke korijene.

Ipak, u svom prvom govoru u parlamentu ovog tjedna nova premijerka je istaknula da nikad nije gajila "simpatiju ni bliskost s nedemokratskim režimima (...), pa tako ni s fašizmom".

"Glasao bih i za samog Lucifera samo da pobijedi ljevicu u Italiji. Zato sam sretan što imamo vladu Meloni", rekao je organizator skupa Mirco Santarelli, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

"Pohod na Rim" 28. listopada 1922. označio je dolazak Benita Mussolinija na vlast u Italiji. Duce je uspostavio režim obilježen nacionalizmom i autoritarnošću.

Mussolinija su ubili partizani u travnju 1945. na kraju rata, a njegovo je truplo objesilo i izmrcvarilo mnoštvo na trgu u Milanu.

Premda talijanski zakon zabranjuje veličanje fašizma, on se rijetko poštuje.

U Italiji mnogi ističu da je Mussolini, koji je došao iz redova ljevice, izgradio infrastrukturu (željeznica, autoceste) i pokrenuo programe socijalne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close