Smirivanje napetosti

Stoltenberg predložio sastanak Rusija – NATO za 12. siječanj

Navedeno je da je NATO u kontaktu s Rusijom u vezi s tim sastankom.
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2021. u 11:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg predložio je Rusiji da sastanak Vijeća Rusija – NATO bude održan 12. siječnja, kada se u Bruxellesu održava sjednica Vojnog komiteta NATO-a na razini načelnika glavnih stožera, rečeno je agenciji TASS u press službi Alijanse.

Navedeno je da je NATO u kontaktu s Rusijom u vezi s tim sastankom.

“Kao što je Sjevernoatlantsko vijeće naglasilo u svom priopćenju od 16. prosinca o situaciji u i oko Ukrajine, svaki dijalog s Rusijom treba da se vodi na osnovu reciprociteta, da odgovori na zabrinutost NATO-a u vezi s djelovanjem Rusije, da se zasniva na osnovnim principima i osnovnim dokumentima o europskoj sigurnosti i da se održava paralelno s konsultacijama s europskim partnerima NATO-a”, rekli su u press službi tog saveza.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je da su vrijeme i format sastanka Vijeća Rusija – NATO, kao i sastav ruske delegacije, u procesu razrade.

Gruško je istaknuo da je, pošto je riječ o pitanjima vojne sigurnosti, od suštinske važnosti da na sastanku Vijeća NATO – Rusija sudjeluju visoki vojni dužnosnici.

Ranije je priopćeno da će u Bruxellesu 12. i 13. siječnja biti održan sastanak Vojnog komiteta NATO-a na razini načelnika glavnih stožera država članica.

Tenzije između Rusije i NATO-a porasle su zbog situacije u Ukrajini. NATO i SAD optužuju Rusiju da gomila trupe na granici s tom zemljom i da priprema invaziju, dok Moskva ističe da bi dalje širenje Alijanse ugrozilo njenu sigurnost i traži sigurnosne garancije od SAD-a i NATO-a, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close