Nema plana B!

Stoltenberg: Bez rješenja spora oko imena Makedonija ne može u NATO

''Nema plana B, nema članstva u NATO-u bez rešenja imena", naglasio je Stoltenberg.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2018. u 21:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bez rešenja pitanja imena, Makedonija neće moći postati članica NATO-a'', izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom službene posjete Skoplju, a nakon sastanka sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, javlja Anadolija.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Zaevim izjavio da je sa najvišim makedonskim dužnosnicima imao konstruktivnu dikusiju o važnim pitanjima, posebno o budućnost Makedonije i njenim ambicijama da se učlani u NATO. 

Također se zahvalio Makedoniji na učešću i mirovnoj misiji u Afganistanu i povećanju broja pripadnika Vojske Republike Makedonije u misiji. 

Na pitanje novinara da li Republika Makedonija može postati članica NATO-a prije nego što sa Grčkom riješi spor oko svog imena, on je rekao da zemlja ne može postati članica bez rješenja ovog pitanja. Naglasio je da je isto ranije već nekoliko puta istaknuto. 

"Ne može postati zemlja članica NATO-a bez rješavanja pitanja imena, to je ponovljeno i na summitu NATO-a 2014. i na summitu 2016. Nema plana B, nema članstva u NATO-u bez rešenja imena", naglasio je Stoltenberg. 

On je rekao da članstvo u NATO zahtjeva posvećenost, a vrata NATO-a ostaju otvorena. 

Makedonski premijer Zoran Zaev je poslije sastanka sa Stoltenbergom naglasio da posjetu Stoltenberga smatra ključnom za stvarno poticanje i podršku očekivanjima da će 2018. biti povijesna godina za Makedoniju, region, ali i za NATO i EU. 

"Istovremeno, zadovoljstvo nam je da je NATO ponovio interes za Zapadni Balkan u posebno značajnom i osjetljivom geostrateškom trenutku. Vrijeme je da se ostvare integracijski procesi svih zemalja u regiji koje žele biti dio obitelji Sjevernoatlantskog saveza. Mi smo spremni da radimo zajedno kako bismo ostvarili taj cilj", rekao je Zaev. 

On je rekao da će u budućnosti, kao i u proteklim godinama, Republika Makedonija aktivno sudjelovati u mirovnim misijama Alijanse u svetu. 

"Tijekom sastanka sa Stoltenbergom, istaknuo sam podršku u svih vremena u prošlosti koju je Republika Makedonija preduzela kako bi ispunila standarde i kriterije za članstvo u NATO-u", rekao je on. 

Premijer Zaev je govorio i o Summitu u Bukureštu 2008. godine, kada Republika Makedonija nije dobila poziv za pridruživanje NATO-u "zbog problema sa Grčkom oko našeg ustavnog imena, iako smo se svi složili da naša zemlja ispunjava sve kriterijume". 

"Nažalost, ubrzo nakon ovog događaja u Republici Makedoniji aktivirani su kontraproduktivni politički procesi koji su izazvali najgoru političku krizu u zemlji nakon nezavisnosti", rekao je Zaev. 

Zaev je, na kraju, rekao da očekuje da će Makedonija biti 30. članica NATO-a. 

"Iskreno očekujemo da će Republika Makedonija biti 30. članica Alijanse. U tu svrhu radimo zajedno sa građanima i sa svim našim partnerima i članicama NATO-a. To je perspektiva Republike Makedonije i regije", rekao je Zaev.

Kopirati
Drag cursor here to close