Zbrajanje

Štete od poplava u Orašju više od 50 milijuna KM

Vijesti / Svijet | 28. 05. 2014. u 13:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema preliminarnim rezultatima, voda je na području općine Orašje izravno ugrozila 3 000 od ukupno 8 000 kućanstava, interno je raseljeno 5 000 osoba, a uništeno je 70 posto poljoprivrednih površina.

Šteta od poplava na području općine Orašje, prema prvim procjenama, iznosi više od 50 milijuna maraka, no stvarno stanje bit će poznato tek kada nadležne službe na terenu prikupe sve informacije o stradalim stambenim i gospodarskim objektima, uginulim životinjama, uništenoj poljoprivredi.

Interventno se radi na sanaciji terena, tamo gdje to prilike dozvoljavaju, a danas bi trebale biti završene aktivnosti na zbrinjavanju uginulih životinja na području Kopanica, izjavio je zapovjednik Stožera CZ Orašje Đuro Topić.

Inače, danas je dan kako su sela u istočnom djelu općine Orašje od rijeke Save pod vodom, a osmi dan kako su sela u zapadnom dijelu općine pod zaobalnim vodama.

Ispumpavanje zaobalnih voda kroz crpnu pumpu u Tolisi i mobilne crpne pumpe daju prve rezultate, voda se polako povlači, ljudi čiste svoja dvorišta, gospodarske objekte i kuće. Od jučer su na područje općine došle i opremljene ekipe za dezinfekciju objekata i počeli sa svojim radom u zapadnom djelu općine.

Na službenim internetskim stranicama Općine navodi se kako u istočnom djelu gdje je nasip probila rijeka Sava, trenutno skupljaju uginule životinje u Vidovicama, a do kraja večeri očekuje se da će taj posao biti urađen i u Kopanicama.

Stanovništvo se stalno upozorava na opreznost i čuvanje od zaraza i epidemija, u Domu zdravlja vrše se i preventivna cijepljenja svih uposlenika u zdravstvu ali i onih koji rade na sanaciji terena. Vodovod i kanalizacija funkcioniraju normalno, a voda je vodovodom puštena i u Vidovice i Kopanice.

Vatrogasci su došli iz Hercegovine i drugih krajeva naše zemlje, kao i iz inozemstva kako bi oprali ulice.

Na području Općine Domaljevac-Šamac pod nadzorom sanitarno-veterinarske službe vrši se zbrinjavanje uginule stoke na za to predviđeno mjesto, jer se zbog visokog vodostaja još uvijek ne mogu izvesti na suho područje.
Zabilježeni su i slučajevi uginuća stoke, zbog nedostatka hrane, i koju također treba zbrinuti, i dezinficirati područje.

Tim povodom danas je u posjeti ovoj općini boravilo izaslanstvo UN-a iz Razvojnog programa UNDP-a, koji su na terenu snimili situaciju, uvjerili se u odličnu organizaciju života u postojećim uvjetima, i obećali preuzeti na sebe rješavanje pitanja opskrbe stočnom hranom.

Kopirati
Drag cursor here to close