Narodna Skupština

Srpska usvojila deklaraciju o zaštiti Srba na Kosovu: Da KFOR Albancima pošalje poruku

Vijesti / Svijet | 08. 06. 2023. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kojom se osuđuje konstantno kršenje ljudskih prava Srba na Kosmetu, objavila je Srna.

Foto: Anadolija / KFOR na još pet lokacija u Zvečanu, nastavljen prosvjed

U Rezoluciji se podržavaju napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zajamčen međunarodnim pravom i Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244, usvojenom 10. lipnja 1999. godine.

65 ruku

Usvojeni su i amandmani SDS-a na Rezoluciju, a kojim se navodi da Kosovo i Metohija predstavlja srpsko opredjeljenje i temelj svih dosadašnjih i budućih generacija.

Za Rezoluciju je glasalo 65 zastupnika, a protiv i suzdržanih nije bilo.

Zastupnici su usvojili i zaključke u vezi s navedenom rezolucijom klubova zastupnika SNSD-a, SP-a, Demosa, US, NPS-a i zastupničke grupe SPS i DNS.

Tim zaključcima Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ''osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti''.

Etničko čišćenje

''Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Vijeća sigurnosti UHN 1244 usvojenom 10. lipnja 1999. godine i ne prihvaća jednostrano proglašenu neovisnost Kosova i Metohije'', navedeno je.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i ''nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti''.

Pozivaju se države članice UN, Vijeća Europe i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Traži se poruka Albancima

U zaključcima se navodi da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN, Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Europskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i zaključak Kluba zastupnika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog zapovjednika KFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji, da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka kosovskim Albancima i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potpunosti neprihvatljiv.

Navedeni zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, navedeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close