Inicijativa Fondacije "Tijana Jurić"

Srbija uvodi doživotni zatvor za ubojice djece i trudnica

Novi zakonik predviđa doživotni zatvor za ubojice djece i trudnica.
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2019. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da Radna grupa Ministarstva pravde intenzivno radi na izmjenama Kaznenog zakonika koji, između ostalog, predviđa doživotni zatvor za ubojice djece i trudnica, na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić".

Kuburović je navela da je riječ o jednoj od najstrožih kazni koja bi trebalo da djeluje preventivno, a da bi djelovala preventivno onda mora da se izriče, prenosi Srna.

"Ukoliko kazne nema u praksi, onda ne može ni da postoji prevencija, ako počinitelj nekog djela zna da će biti na slobodi nakon kraćeg perioda, to neće djelovati na njega", rekla je Kuburović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je istaknula da doživotni zatvor postoji u mnogim zemljama Vijeća Europe i EU, s izuzetkom država kao što su Španjolska, Portugal i zemlje bivše Jugoslavije.

Povodom primjedbi dijela javnosti da oštrija kaznena politika neće donijeti rezultate, Kuburović je rekla da to nije točno i da su mnoge zemlje, poput Engleske, pooštravanjem kaznene politike postigle efekte.

Kopirati
Drag cursor here to close