Htio ih nositi u Italiji

Srbija: Švercao antičke predmete stare više od 2000 godina

Na pitanje carinskog službenika ima li što prijaviti, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo osobne stvari.
Vijesti / Svijet | 19. 09. 2019. u 12:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na graničnom prijelazu Preševo u Srbiji spriječen je pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih više od 2000 godina, a koje su carinici u suradnji s policijom pronašli kod makedonskog državljanina.

"Slučaj je otkriven u utorak u ranim popodnevnim satima kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju odlučili detaljno pregledati vozilo talijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji makedonski državljanin", izvijestila je Uprava carina Srbije.

Na pitanje carinskog službenika ima li što prijaviti, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo osobne stvari.

"Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sjedištu, u putnoj torbi s osobnim stvarima, nalazi i 7 kamenih predmeta arheološke vrijednosti. Riječ je o 5 predmeta od žuto-braon ćilibara i 2 mramorna predmeta sa stiliziranim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze", navodi Uprava carina.

Dodaje se kako većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizirana predstava glave i poprsja muškarca s naglašenim dijelovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.

Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice te da ih je namjeravao odnijeti u Italiju gdje živi kako bi krasili njegov dom.

Kopirati
Drag cursor here to close