Demografija

Srbija popisuje stanovništvo

Građani će odgovarati na 69 pitanja, pri čemu na pitanja o nacionalnosti, materinjem jeziku i vjeroispovijesti nisu obvezni da daju odgovor.
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2022. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva koji će trajati do kraja listopada, a objavljivanje prvih rezultata očekuje se već krajem studenog.

Na teren je jutros izašlo 15.000 od 17.500 obučenih popisivača, čime je popis stanovništva službeno počeo, izvijestila je Srna.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, pri čemu na pitanja o nacionalnosti, materinjem jeziku i vjeroispovijesti nisu obvezni da daju odgovor. Međutim, organizatori ističu da je važno da se građani izjasne i po ova tri pitanja, posebno zbog prava nacionalnih manjina.

Prvi put će popisivači unositi podatke elektronskim putem - u elektronski obrazac pomoću posebne aplikacije na računalu.

Video: Četvrtkom u 9: Sve dileme oko popisa

Odgovore na pitanje davat će punoljetni građani, a o djeci do 15 godina članovi koji mogu najpotpunije odgovoriti, a punoljetni član obitelji moći će da podatke o odsutnim članovima.

Politički predstavnici Albanaca najavili su da pripadnici te nacionalne manjine na jugu središnje Srbije ovog puta neće bojkotirati popis, za razliku od onog iz 2011. godine.

S druge strane, Vlada Kosova je na sjednici u petak odlučila da se popis stanovništva na Kosovu održi sljedeće godine u od 1. rujna do 16. listopada.

Popis stanovništva u BiH nitko ne spominje.

Kopirati
Drag cursor here to close