"Politički sud"

Srbija podijeljena oko presude Mladiću, uključila se čak i estrada

Reakcije na doživotnu presudu Ratku Mladiću su podijeljene, a zastupnici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije više puta su presudu Mladiću nazvali "skandaloznom", a sud u Den Haagu – "antisrpskim".
Vijesti / Svijet | 09. 06. 2021. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravomoćna presuda za ratne zločine Ratku Mladiću potaknula je u Srbiji podijeljena mišljenja.

Od odobravanja i ocjena da dužnosnici reagiraju licemjerno, do osuda i optužbi na račun Haškog suda da je pristran, politički i antisrpski.

Dan nakon što je pred Mehanizmom u Den Haagu (MICT) potvrđena kazne doživotnog zatvora bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću za ratne zločine u BiH, zastupnici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije više puta su danas presudu Mladiću nazvali "skandaloznom", a sud u Den Haagu – "antisrpskim".

Istodobno, manjinska zastupnička skupina Albanaca i Bošnjaka Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka predala je danas parlamentu na usvajanje po hitnom postupku prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, dok u civilnom sektoru reagiranja predstavnika vlasti u Srbiji na presudu Mladiću ocjenjuju kao "sramotni pokušaj da se izbjegne odgovornost".

U komentiranje presude uključila se čak i estrada, pa je lokalna zvijezda Jelena Karleuša na društvenim mrežama objavila poruku da "presuda jednom ratnom zločincu nije presuda jednom narodu", prenosi Jutarnji.hr.

Ta je ocjena, zapravo, parafraza poruke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u utorak navečer da Srbija i srpski narod nisu osuđeni ni za što i da Srbi trebaju držati "glavu gore".

"Politički sud"

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke Đorđe Dabić jučerašnji je dan ocijenio kao "posebno težak dan za srpski narod", a presudu Mladiću kao "sramotnu" i "dokaz" da je Haški sud "jedan politički sud koji je stvoren da izvrši reviziju povijesti i da srpski narod optuži da je vršio zločine, dok su svi drugi oslobođeni".

I šef zastupničke skupine Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević drži kakp je "presuda sramotna", a dan kada je potvrđena kazna doživotnog zatvora Mladiću kao "jedan od najbolnijih dana".

"Mladić je osuđen, a njegov grijeh je bio samo što je branio svoj narod", rekao je Milićević, tražeći odgovor od sudaca "što je pravo, a što genocid".

Oporbeni konzervativni pokret Dveri Boška Obradovića drži da je presuda Mladiću "jedan dokaz da je taj sud napravljen samo da bi Srbe označio kao genocidan narod".

Navodeći kako "vođe muslimanske i hrvatske vojske Naser Orić i Ante Gotovina, kao i terorističke OVK Ramush Haradinaj, nisu odgovarali za svoje zločine nad srpskim civilima i djecom".

Dveri kažu kako se aktivnost Haškog suda "ne može drugačije definirati nego kao nastavak kontinuiranog procesa antisrpske politike međunarodne zajednice".

Udruge: "Tko je skrivao Mladića?"

Nasuprot takvim stajalištima, iz korpusa civilnog društva i građanskih udruga poruke su da reagiranja predstavnika vlasti u Srbiji na presudu Mladiću predstavljaju "sramotni pokušaj da se izbjegne odgovornost, potpiruje nacionalistička histerija i produbi nepovjerenje između građana Srbije i ostatka svijeta".

Inicijativa mladih za ljudska prava podsjeća da je Srbija je bila "sigurna kuća za Ratka Mladića" dok se skrivao od Haškog suda, te da "institucije Srbije nikada nisu otkrile i osudile tko je skrivao Mladića od pravosuđa 15 godina", dok je istodobno "redovno primao vojnu mirovinu".

Iz Inicijative ukazuju kako ne postoji nikakva volja Srbije za istraživanje ratnih zločina, dok apel srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da haški osuđenici služe svoje kazne u Srbiji smatraju "vrlo licemjernim".

U toj nevladinoj udruzi ocjenjuju da Srbija nije "faktor pomirenja" u regiji i da "Srbiji koja slavi i štiti zločince nitko ne vjeruje" i nitko "ne želi pružiti ruku".

Kopirati
Drag cursor here to close