Prva u Europi

Srbija će do kraja godine proizvoditi i rusko i kinesko cjepivo

To je potvrđeno danas na sastanku u Moskvi s ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim, na kojoj je potvrđena mapa puta za organizaciju proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji.
Vijesti / Svijet | 11. 03. 2021. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija će do kraja ove godine početi proizvodnju kineskog cjepiva Sinopharm i ruskog Sputnjika V, objavili su u četvrtak predsjednik Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Vučić je proizvodnju kineskih cjepiva objavio iz Abu Dhabija, gdje je s čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dogovorio gradnju zajedničke tvornice s Emiratima i Kinom, a početak proizvodnje očekuje se 15. listopada.

Ranije danas početak proizvodnje cjepiva Sputnjik V najavio je srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović, poslije razgovora s ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturova, a prva faza proizvodnje odnosno pakiranja Sputnjika V trebala bi početi do 20. svibnja.

On je naveo i da će do kraja ožujka biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija s ruskim partnerima, a do 16. travnja u Srbiju bi trebalo da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacije serije cjepiva u Institutu Torlak.

"Ove validacije serije, u roku od nekoliko dana, bit će poslane nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja", objašnjava Popović.

To ispitivanje, pojašnjava, traje 21 dan, a poslije potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju cjepiva u Srbiji.

Popović je istaknuo da "prva faza" proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji podrazumijeva transport supstance, punjenje bočica u skladu s najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju cjepiva u Srbiji i regiji.

"Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom punom ciklusu, koja podrazumijeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtijevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali vjerujemo da proizvodnja u punom ciklusu može biti započeta do kraja ove godine", rekao je Popović.

On je zahvalio ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje cjepiva Sputnik V u Srbiji.

"Ovo je povijesni trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji cjepiva, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Europi", rekao je Popović.

Vučić je u uključenju za Radio-televiziju Srbije, tijekom posjeta Emiratima, rekao da će u roku od dva tjedna biti organizirano "javno potpisivanje" te da je riječ o "potpuno greenfield" projektu nove tvornice Sinopharm cjepiva.

"Imat ćemo velike količine cjepiva za nas, ali i za cijelu regiju, a ono što sam naučio večeras jest da ćemo morati - pa makar po samoj cijeni koštanja - davati cjepiva regiji jer to što mi budemo naše ljude izliječili ili preventivno djelovali - ne vrijedi ako u regiji postoji problem", rekao je Vučić za RTS.

Srbija trenutačno koristi četiri cjepiva - Pfizer-BioNTech, Sputnjik V, Sinopahrm i AstraZeneca, a s više od 1,7 milijuna ukupno primijenjenih doza i dalje je među vodećim zemljama u svijetu i regiji po broju cijepljenih i docijepljenih na 100.000 stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close