Protjerivanje diplomate

Srbija o potezu Hrvatske: Ne radi se o recipročnim mjerama

U priopćenju MVP Srbije se ističe da srpski konzul svojim djelovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2023. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova (MSP) Srbije priopćilo je danas da su netočne tvrdnje šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlić Radmana i MVEP Hrvatske da se radi o recipročnim mjerama prema srpskom konzulu u Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu i poziva MVEP da, kako navode, uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dvije države, umjesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusjedske odnose i mir i stabilnost u regiji.

Ne političke nego konzularne poslove

U priopćenju MVP Srbije se ističe da srpski konzul svojim djelovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove, prenosi Tanjug.

"Također, ovim putem želimo da istaknemo da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom rujna 2023. godine i zahtjevima od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije", navodi se u priopćenju srpskog MVP-a.

MVP Srbija, navodi se, odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

"U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera riječ o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obavještena", navodi se u priopćenju.

Predvidjeli eskalaciju

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas je kazao kako su ''predvidjeli eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno" o srpskom protjerivanju hrvatskog diplomata, prvog tajnika veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera.

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

"Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće", kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbana za špijunažu rekao je: "Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partjeri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara".

Kopirati
Drag cursor here to close