Okretanje

Srbija nikad nije bila bliskija s Amerikom

Brnabić je navela da ne može sjetiti kada su bili ovakvi bliski odnosi Srbije i SAD.
Vijesti / Svijet | 23. 09. 2020. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da posjeta izaslanstva SAD, predvođene specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Richardom Grenellom, predstavlja novu eru u političkim i ekonomskim odnosima dvije zemlje, kao i da se očekuju ulaganja više milijardi dolara.

"Nikada ovako jako izaslanstvo SAD nije posjetilo Srbiju. Šest agencija plus izaslanik SAD i predstavnik Bijele kuće", rekla je, ističući da je dolazak američke razvojne agencije DFC u Srbiju jasan signal koliko je Srbija stabilna zemlja.

Za RTS da to najbolje sumira i sporazum u Washington koji su jako dobro ispregovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpsko izaslanstvo.

Brnabić je navela da ne može sjetiti kada su bili ovakvi bliski odnosi Srbije i SAD.

Podsjetila je da se s američkim izaslanstvom razgovaralo o infrastrukturnim projektima, za koje je predviđeno četiri milijarde eura, a prioritet je auto-put "Mir" od Niša do Prištine.

Bilo je riječi i o garantnoj šemi za sektor malih i srednjih poduzeća, gdje bi DFC osigurao jednu milijardu dolara kredita, a Srbija bi pokrila rizik prvog gubitka.

Brnabić je rekla da je treća oblast sve ono što se tiče inicijative "mini-Schengen", a četvrta tema bili su uvjeti za razvoj gospodarstva, poljoprivrede, podrška ženskom poduzetništvu i mladim poljoprivrednicima.

Brnabić je prenijela riječi specijalnog američkog izaslanika da mu je predsjednik Trump, kada ga je postavljao na ovu dužnost, rekao da "razmišlja drugačije i da razmišlja o ekonomskoj normalizaciji".

"To je prilično u skladu s onim što se predsjednik Vučić trudio svih prethodnih godina. Dajte da razgovaramo kako ljudi žive, kakve su ima plaće, kakve su im škole za djecu, pa ćemo onda možda da stvorimo uvjete i da razgovaramo na neki drugačiji način i o politici", navela je Brnabić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close