Doba koronavirusa

Srbija je pokusni teren kineske diplomacije

Dok Kina nastupa kao milosrdni Samarijanac ne bi li se zaboravilo njezine početne propuste u pandemiji, dramatično isticanje kineske pomoći u prvi plan omogućuje srbijanskom predsjedniku da se predstavlja kao spasitelj Srbije...
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2020. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad su kineski stručnjaci sletjeli u Srbiju predsjednik Aleksandar Vučić poljubio je kinesku zastavu i obećao da će ih bespogovorno slušati. Beograd se pretvorio u oduševljeni laboratorij kineske diplomacije u doba koronavirusa, piše France Presse.

Velikodušna po nekima, vođena vlastitim interesima po drugima, politika "zdravstvenog Puta svile" kineskog predsjednika Xi Jinpinga provodi se slanjem milijuna zaštitnih maski u svijet, među kojima su i neke zarazom teško pogođene zemlje kao što su Španjolska i Italija, prenijela je Hina.

Arhitekti strategije

U Srbiji, stručnjaci koji su došli iz Kine, gdje se pandemija pojavila, ali koja ju je uspjela obuzdati, arhitekti su promjene strategije.

"Kineski stručnjaci prvi su koji su pobijedili virus. Od sada ćemo raditi sve što oni kažu", rekao je srbijanski predsjednik 21. ožujka, dočekavši ih uz veliku pompu u zračnoj luci. I objasnio da njegova zemlja, koja je doduše kandidat za članstvo u Europskoj uniji, nema druge solucije nego osloniti se na „kinesku braću”.

Kako bi izbjegla katastrofalan talijanski scenarij, balkanska zemlja koja već jako dugo balansira između istoka i zapada, želi početi provoditi masovna testiranja jer ih je donedavno provodila na kapaljku. Cilj je da se uskoro provodi 7000 testova na dan.

Vojska je postavila tisuće kreveta u hali Beogradskog sajma koji je preuređen u improviziranu bolnicu kako bi se ondje u obveznu karantenu smjestilo zaražene s blagim simptomima.

Grade se i drugi improvizirani prihvatni centri za oboljele u cilju borbe protiv pandemije novog koronavirusa kojim je u zemlji zaraženo 1170 ljudi, a umrlo ih 31.

Čelično prijateljstvo

Kineski liječnici savjetovali su Beogradu da odustane od korištenja vojne bolnice za teške slučajeve jer nije primjerena za to.

Srbija paralelno uvodi sve strože izvanredne mjere, dok je u početku prevladavao prilično nemaran stav.

Aleksandar Vučić tada se šalio da ima "izgovor" da pije više rakije ili se od svega srca smijao na šalu jednog pulmologa o "smiješnom virusu koji postoji na Facebooku".

Zapravo i Peking i Beograd imaju koristi od svojeg "čeličnog prijateljstva", smatraju analitičari.

Dok Kina nastupa kao milosrdni Samarijanac ne bi li se zaboravilo njezine početne propuste u pandemiji, dramatično isticanje kineske pomoći u prvi plan omogućuje srbijanskom predsjedniku da se predstavlja kao spasitelj Srbije, kazala je Majda Ruge, analitičarka Europskog vijeća za međunarodne odnose (ECFR), prenosi Hina.

Prilika za predsjednika

''Kriza predsjedniku kojeg se optužuje da si prisvaja sve veće ovlasti, da guši slobodu izražavanja i medija, također pruža priliku da opravda svoju veliku naklonost prema Kini, zemlji koja neće kritizirati jako problematične aspekte njegova stila vladanja'', dodala je.

Kinezi mu to dobro vraćaju. Po pisanju kineskog nacionalističkog dnevnog lista Global Times, video snimka na kojojoj Vučić ljubi crvenu kinesku zastava ima stotine milijuna pregleda na Weibou, jednom od najvećih društvenih medija u Kini.

Kineski korisnici interneta cijene "iskrenost i zahvalnost” srbijanskog predsjednika, koji je "uz to, visoka i privlačna osoba".

Teško je reći kolika je kineska medicinska pomoć Beogradu, ali Europska unija ističe da je u srbijanski zdravstveni sektor u 20 godina ubrizgala 450 milijuna eura. Bruxelles je uz to dodijelio 93 milijuna eura posebno za borbu protiv covida-19, kako se naziva respiratorna bolest koju uzrokuje novi koronavirus.

Hvala brate Xi

Unatoč tome, istraživanja pokazuju da srbijanska javnost ima puno bolje mišljenje o Kini nego o Bruxellesu i Washingtonu, jer su građani zahvalni Pekingu na tome što je spasio tisuće radnih mjesta u industriji i podržava zemlju kada je riječ o osjetljivom pitanju Kosova.

Peking je u zadnjih desetak godina uložio milijarde dolara u Srbiju, u obliku zajmova ili izravnog financiranja, i to u razvoj infrastrukture, energetiku, sigurnost.

Neki analitičari kritiziraju međutim netransparentnost projekata koji ne odgovaraju nužno europskim normama.

Foto: Informer / Hvala, brate

"Srbija želi ostati u milosti Kineza, koji daju puno, a ne pitaju mnogo", kaže beogradski analitičar Stefan Vladisavljev. "To je Xi Jinpingova jednostavna promidžba".

Portret kineskog predsjednika postavljen je iznad jedne beogradske avenije uz riječi „Hvala brate Xi”, što je platio jedan provladin tabloid.

Taj osjećaj dijeli i svjetska teniska zvijezda Novak Đoković koji je zahvalio Pekingu "iz sveg srca, u svoje ime i ime nacije", a i sam je donirao milijun eura pomoći svojoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close