Vulin

Srbija će kupiti još MiG-ova: Tko vidi zrakoplov Vojske Srbije na nebu, može biti sretan

"Kada ste vojno neutralni, morate voditi računa da ste i vojno sposobni da se obranite i zaštitite, jer vojna neutralnost vam jamči političku sigurnost. Kad ste vojno neutralni, vi sami donosite svoje odluke", rekao je Vulin.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2018. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin potvrdio je da Srbija pregovara o nabavci još četiri zrakoplova MiG 29 i to od Bjelorusije.

"Vrlo brzo ćemo obavijestiti javnost o nastavku razgovora koje imamo s predstavnicima Bjelorusije o dodatnih još četiri zrakoplova. O detaljima ćemo kasnije u skladu s našim tehničkim dogovorima. To je dobra vijest za naše zrakoplovstvo i vojsku u cjelini", rekao je Vulin za TV Pink.

Istaknuo je kako se jačanjem vojske, jača i ukupni kapacitet zemlje, ne samo obrambeni, nego politički i ekonomski, te da svako ulaganje u vojsku predstavlja ulaganje i u lokalnu zajednicu i zapošljavanje, usvajanje novih tehnologija, piše Srna.

Nije želio komentirati pisanje pojedinih beogradskih medija da je bespilotna letjelica koja je došla iz Rumunjske špijunirala Vojsku Srbije za vrijeme nedavnog uhićenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

"Ja to ne mogu komentirati, ali mogu reći kako je naše nebo sigurno i uvijek smo spremni zaštititi integritet našeg neba. Ništa ne može ući ili izaći s prostora Srbije, a da to ne znamo i nismo ispratili i procijenili je li nešto realna opasnost. Građani Srbije mogu biti mirni, Srbija je sigurna", rekao je.

Govoreći o tome što je sve prošlog tjedna dogovorio na sastanku s ruskim ministrom obrane Sregejem Šojguom, te koje su bile udarne teme na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti koja je održana u Moskvi, Vulin je rekao da je Rusija značajan vanjskopolitički partner Srbije i da je vojna suradnja izuzetna.

Podsjetio je kako se vojno-tehnička suradnja Srbije i Rusije odvija u skladu s dogovorom dva predsjednika, te napomenuo da Srbija nabavlja četiri ruska transportna helikoptera MI-17 i četiri borbena helikoptera MI-35, jer je to potrebno njezinoj vojsci.

"Kada ste vojno neutralni, morate voditi računa da ste i vojno sposobni da se obranite i zaštitite, jer vojna neutralnost vam jamči političku sigurnost. Kad ste vojno neutralni, vi sami donosite svoje odluke", rekao je Vulin.

Rekao je kako će, kada se završi modernizacija MiG-ova 29, oni biti najsuvremeniji u regiji, moći će se nositi s bilo kojom prijetnjom i opasnošću, te naveo da se nastavlja i modernizacija kopnene vojske oklopnim vozilima i tenkovima, što su dogovorili Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Ocijenio je kako je mnogima u svijetu smeta samostalna i neovisna politika koju vodi Vučić i da bi mnogi voljeli da ga "stave u neki džep ili u neki ćošak da sluša šta mu se kaže", nego da dosljedno vodi računa o vojnoj neutralnosti.

''Tko god primijeti jačanje Vojske Srbije, može primijetiti da je Balkan mirniji i stabilniji. Jaka vojska kupuje mir... Svatko tko vidi zrakoplov Vojske Srbije na nebu, može biti sretan, jer to znači da je Srbija slobodna i samostalna, brani svoj teritorijalni integritet i cjelovitost. Svatko tko nije sretan zbog toga, onda neka se dobro zapita - čiji zapravo avion želi vidjeti?", rekao je Vulin.

Kopirati
Drag cursor here to close