Manji incident

Srbi i dalje ne vjeruju Vučiću: Blokada auto puta zbog dozvola kompaniji ”Rio Tinto”

Jedan je vozač izašao iz automobila i pokušao fizički se obračunati s prosvjednicima, ali je tučnjavu spriječila policija u civilu,
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2022. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina ljudi blokiralo je danas na jedan sat auto-put kod Sava Centra, a početak okupljanja obilježio je incident jer je jedan vozač izašao iz automobila i pokušao fizički se obračunati s prosvjednicima, ali je tučnjavu spriječila policija u civilu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je prethodnih dana Savez ekoloških organizacija Srbije preko društvenih mreža pozivao građane na blokade, prosvjednici su rekli da su se okupili samoinicijativno i najavili radikalizaciju prosvjeda slijedećeg vikenda jer ne vjeruju budućim potezima srbijanskih vlasti u vezi s kompanijom ”Rio Tinto”.

To se pre svega odnosi na izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je nekoliko sati pre današnjeg prosvjeda rekla da je srbijanska Vlada "blizu odluke" da poništi sve dozvole dane kompaniji ”Rio Tinto”.

Građani su skandirali su pogrdne poruke upućene predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i osim koškanja s početka blokade drugih incidenata nije bilo, a kao i tijekom ranijih blokada nije bilo uniformiranih policajaca već samo policajaca u civilu.

Tijekom blokade građani su propustili dva vozila Hitne pomoći koja su se u istom trenutku pojavila iz oba smijera auto-puta.

Povod današnjih blokada, kao i ranije, bio je što srbijanska Vlada nije javnosti dala na uvid sve sporazume, dogovore ili memorandume potpisane s kompanijom ”Rio Tinto” o eksploataciji litijuma u dolini Jadra, u blizini grada Loznice.

Krajem prošle godine organizacija Ekološki ustanak je dala rok Vladi Srbije da do pravoslavnog Božića, 7. siječnja, stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime građana Srbije potpisana s kompanijom ”Rio Tinto” i njenom kompanijom kćerkom u Srbiji, ali taj zahtjev nije ispunjen.

 

Kopirati
Drag cursor here to close