RAF

Sramotni učinak RAF-a u ratu protiv ISIL-a: Od početka kampanje bacili ''čak'' 19 bombi!

Vijesti / Svijet | 03. 01. 2016. u 17:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi britanskog parlamenta 1. prosinca prošle godine većinom glasova odobrili su uključivanje u rat u Siriji. Nako toga je Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) izvelo ukupno tri napada - sva tri u prvih pet dana operacije.

Nijedna RAF-ova akcija nije bila usmjerena prema sirijskim metama od 6. prosinca prošle godine, osim one na Božić koju je izveo dron te zaokružio konačan broj britanskih akcija na četiri, prenosi Jutarnji list.

Prema brojkama koje je objavilo Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje koordinira zračne udare koalicije, britanski su borbeni zrakoplovi sveukupno ispustili 19 bombi.

To, naravno, dovodi u pitanje tvrdnje britanskog ministra obrane Michaela Fallonakoji je na samom početku akcije u Siriji govorio o većoj angažiranosti Velike Britanije i ''intenziviranju fokusa'' na gađanje infrastrukture, prenosi Telegraph .

''Ne postoji baš nikakva veza između oštre političke rasprave u Britaniji oko Sirije i onoga što je vlada zapravo napravila. Dosadašnja zračna angažiranost Britanije u Siriji ima vrlo malo ili nema nikakvog utjecaja na odnos snaga na zemlji'', rekao je Jon Lake, stručnjak za vojno zrakoplovstvo.

Fallon je na konferenciji za novinare s američkim ministrom obrane Ashom Carterom u Washingtonu 11. prosinca najavio da će RAF izvoditi precizne napade na infrastrukturu, uključujući ''naftne izvore, zalihe streljiva, logistiku, zapovjedne i kontrolne točke te rute za opskrbu između Sirije i Iraka''.

Jutarnji list prenosi kako je između 1. i 22. prosinca, prema izvještaju Središnjeg zapovjedništva američke vojske, američko, britansko i ostalo pridruženo ratno zrakoplovstvo izvelo je ukupno 148 zračnih napada na Siriju, u prosjeku sedam dnevno ili 49 tjedno. Brojka je manja od ionako niskog prosjeka u libijskom ratu 2011. godine, te više nego upola niža od zračnih napada na Kosovu.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je u tri napada RAF-a u Siriji pogođeno najmanje 17 meta, a 25. prosinca iz drona je ispaljena jedna raketa na ISIS-ovu kontrolnu točku južno od Raqqe, glavnog grada samoproglašenog ISIS-ova kalifata.

Kopirati
Drag cursor here to close