Zahlađenje odnosa

Špijunska afera u Austriji: Pukovnik desetljećima odavao tajne Rusima

Vjeruje se da je visoki austrijski vojni časnik desetljećima špijunirao za Moskvu, priopćio je službeni Beč u petak
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2018. u 15:15 Fena
Kurtz vjeruje da je odnedavno umirovljeni pukovnik špijunirao za Moskvu od 1990-ih do ove godine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjeruje se da je visoki austrijski vojni časnik desetljećima špijunirao za Moskvu, priopćio je službeni Beč u petak, produžavajući nedavnu listu slučajeva ruskog špijuniranja i pogoršavajući odnose Moskve i nedvosmisleno najbližeg ruskog saveznika u EU.

Austrija je bila među malim brojem članica EU koje nisu protjerale ruske diplomate zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Britaniji, a za koje se optužuje Moskva, Rusija negira bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz, koji vlada u koaliciji s krajnjom desnicom i proruskom Slobodarskom strankom,  izjavio je da je takva odluka donesena u skladu s austrijskom neutralnošću i održavanjem dobrih odnosa sa zemljama s obje strane nekadašnje Čelične zavjese.

Beč je veliki diplomatski centar i dom je za brojne strane dužnosnike.

Kurz je, međutim, pooštrio svoj ton danas, objavljujući kako se vjeruje da je odnedavno umirovljeni pukovnik špijunirao za Moskvu od 1990-ih do ove godine.

''Ukoliko se ta sumnja potvrdi, to neće poboljšati odnose između Rusije i Europske unije'', izjavio je on novinarima, ne imenujući osumnjičenog. Slučaj je proslijeđen tužiteljstvu i bivši pukovnik je ispitivan.

Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je plesala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju u kolovozu, otkazala je planiranu posjetu Moskvi zbog tog slučaja. Ona je također pozvala ruskog otpravnika poslova jer je veleposlanik izvan zemlje.

''Mi sada tražimo transparentnu informaciju s ruske strane'', izjavio je Kurz.

U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je "neprijatno iznenađen" navodima Beča i da ne zna ništa o umirovljenom časniku, javile su novinske agencije RIA i Interfax.

Rusija je zauzvrat pozvala austrijskog veleposlanika, prenose agencije.

''Još nije jasno da li je riječ o izoliranom slučaju'', izjavio je ministar obrane Mario Kunasek, stojeći pokraj Kurza.

''Austrija je dobila tu informaciju od savezničke špijunske službe, a časnik je dostavljao informacije od interesa svojim klijentima o sustavima naoružanja i o migraciji u Europu'', dodao je Kunasek, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close