Iznadprosječne temperature

Španjolska zabilježila najtoplije proljeće u 60-ak godina

Španjolska se još uvijek bori s dugotrajnom sušom koja je uništila poljoprivrednu proizvodnju, uključujući ključni sektor maslinovog ulja koji čini gotovo polovicu svjetske proizvodnje.
Vijesti / Svijet | 07. 06. 2023. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Sunčanje

Ovo proljeće bilo je najtoplije i drugo najsuše u Španjolskoj od početka mjerenja 1961. godine s iznadprosječnim temperaturama koje će se vjerojatno nastaviti i ovog ljeta, priopćili su u srijedu španjolsko ministarstvo okoliša i meteorološka agencija.

Španjolska se još uvijek bori s dugotrajnom sušom koja je uništila poljoprivrednu proizvodnju, uključujući ključni sektor maslinovog ulja koji čini gotovo polovicu svjetske proizvodnje.

Vrućina i suho vrijeme donose dodatne opasnosti, a studije pokazuju da su klimatske promjene povećale rizik od šumskih požara.

U cijeloj kontinentalnoj Španjolskoj, izuzev Baleara i Kanara, prosječne temperature od 1. ožujka do 1. lipnja iznosile su 14,2 stupnja Celzijusa, navodi se u priopćenju ministarstva, prenosi Hina.

To je za 1,8 stupnjeva više od prosjeka za referentno razdoblje od 1991. do 2020. i 0,3 stupnja toplije od ranijeg rekorda zabilježenog 1997. godine.

U južnoj pokrajini Cordobi novi travanjski rekord je 38,8 Celzijevih stupnjeva, dodalo je ministarstvo.

"Navikavamo se na obaranje rekorda", rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik nacionalne meteorološke agencije AEMET i dodao da su tri od protekla četiri godišnja doba bila najtoplija, odnosno ljeto i jesen 2022. i proljeće 2023.

Ovo je proljeće bilo je drugo najsuše, gotovo bez padalina do sredine svibnja, rekao je Del Campo.

Iako su se dugoročni izgledi za sušu blago ublažili zbog obilnih kiša u drugoj polovici svibnja, problem je daleko od rješenja, dodao je.

Meteorologinja AEMET-a Estrelle Gutierrez rekla je da postoji "velika vjerojatnost" da će Španjolska ove godine ponovno imati toplije ljeto nego inače, posebno u istočnoj polovici zemlje i na otocima.

AEMET-ovi modeli predviđaju 50 do 70 posto vjerojatnosti da će ovo ljeto biti u pet najtoplijih u posljednja tri desetljeća, rekla je Gutierrez, iako postoji i 40 do 50 posto vjerojatnosti da će količina oborina biti iznadprosječna.

Španjolske akumulacije u prosjeku su na 47,4 posto svog kapaciteta, ali su razine pale na otprilike 25 posto u južnoj Andaluziji i sjeveroistočnoj Kataloniji.

Podaci za 2022. pokazali su da je to bila najtoplija godina od početka mjerenja 1961., s tri ljetna toplinska vala koja su trajala ukupno 41 dan, do sad najviše.

Kopirati
Drag cursor here to close