Kanrski otoci

Španjolska policija zaplijenila 700 kg kokaina: Među uhićenima državljani Srbije i Hrvatske

Akcija je izvedena kod Kanarskih otoka, a uhićena su dvojica državljana Italije i po jedan državljanin Srbije i Hrvatske
Vijesti / Svijet | 22. 08. 2023. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička istraga talijanskih i španjolskih vlasti dovela je do zapljene 700 kilograma kokaina u blizini španjolskih Kanarskih otoka i uhićenja nekoliko ljudi ranije ovog mjeseca, javlja Anadolu.

Istraga je pokrenuta u ožujku prošle godine, a akcije su provedene proteklih dana uz suradnju nadležnih organa Srbije, Hrvatske, kao i Interpola.

Španjolska policija zaplijenila je drogu 5. kolovoza na jedrilici pod poljskom zastavom koja je dolazila iz Južne Amerike.

Uhitili su dvojicu talijanskih državljana koje su zatekli na brodu, optužujući ih za trgovinu drogom. Jedan od uhićenih je ujedno i vlasnik plovila.

Španjolske vlasti uhitile su u Las Palmasu još dvojicu muškaraca, koji su državljani Srbije i Hrvatske, a za koje se sumnja da su odatle kontrolirali operacije krijumčarenja.

Jedan od uhićeni Talijana navodno je povezan s kalabrijskom mafijaškom organizacijom Ndrangheta, dok se sumnja da je uhićeni Hrvat povezan s takozvanim balkanskim kartelom.

“Istraga je utvrdila značajnu prijetnju, a to je sve veća sposobnost kriminalnih organizacija da blisko surađuju i raspoređuju članove na različite lokacije na duže razdoblje kako bi omogućili veliku trgovinu drogom”, navodi se u priopćenju Europola.

Iz Europola su kazali da je istraga počela u ožujku 2022. godine s fokusom na praćenje broda pod poljskom zastavom, koji je imao uspostavljenu privremenu bazu na Kanarskim otocima. Policija je pratila brod i otkrila da je 27. srpnja otplovio dalje u Atlantski okean, kada je i pokrenuta akcija za presretanje.

 
Kopirati
Drag cursor here to close