Izbori u Španjolskoj

Žestoka desnica se vraća u parlament

Sanchezova stranka osvojila je skoro sedam milijuna glasova, što znači da će imati 123 mjesta u donjem domu parlamenta.
Vijesti / Svijet | 29. 04. 2019. u 09:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider španjolskih socijalista, Pedro Sanchez, izjavio je, poslije pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima, da su njegovi jedini uvjeti za formiranje koalicijske vlade poštovanje ustava i uspostavljanje socijalne pravde.

Sanchez je pristalicama rekao da neće postavljati ''sigurnosni kordon'' u razgovorima o formiranju vlade, što je uobičajeni izraz korišten u kampanji da bi se pokazalo kako jedna stranka odbija postići dogovor s drugom.

Prethodno je, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi parlamentarnih izbora, glasnogovornica španjolske vlade Izabel Kela proglasila je pobjedu socijalista, predvođenih premijerom Pedrom Sanchezom.

Prema njenim riječima, Sanchezova stranka osvojila je skoro sedam milijuna glasova, što znači da će imati 123 mjesta u donjem domu parlamenta, prenosi AP.

Socijalisti vode sa 123 mjesta u parlamentu od 350 mjesta, dok krajnje desničarski Unidas Podemos ima 42 mjesta, prenosi Reuters.

To znači da ako te dvije stranke udruže snage, nedostajat će im 11 mjesta za formiranje većine u parlamentu.

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska stranka Vox, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, ući će u parlament, pokazuju rezultati. Prema rezultatima, ta stranka dobit će 24 mjesta u parlamentu, dok će desničarska konzervativna Narodna stranka (PP) imati 65, a stranka desnog centra Ciudadanos57 mjesta u parlamentu.

Riječ  je o trećim parlamentarni izborima u Španjolskoj u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su imale dvije najveće stranke - Socijalistička i Narodna stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close