Treća sreća

Španjolci 28. travnja izlaze na prijevremene izbore

Španjolci izlaze na glasačka mjesta po treći put u manje od četiri godine
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2019. u 13:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest da Španjolci izlaze na glasačka mjesta po treći put u manje od četiri godine uslijedila je nakon što je u parlamentu odbijen prijedlog proračuna manjinske socijalističke vlade premijera Sancheza.

Premijer, koji je već pod pritiskom iz vlastite stranke da skrati svoj mandat, izgubio je na glasanju o proračunu nakon što su se katalonski separatisti pridružili opozicijskim astupnicima u glasovanju protiv prijedloga javne potrošnje njegove vlade.

''Između nečinjenja i nastavka rada bez proračuna, ili davanja prilike Španjolcima da govore, Španjolska bi trebala gledati naprijed'', izjavio je Sanchez u televizijskom obraćanju iz svoj palaće Moncloa, u kojoj je sjedište vlade, nakon izvanredne sjednice vlade, prenosi Asociated Press.

''Predložio sam da raspustimo parlament i sazovem izbore za 28. travnja'', izjavio je on zaključujući televizijsko obraćanje tijekom koga je istaknuo ostvarenja vlade za vrijeme  njegovih osam mjeseci na vlasti.

Sanchez (46) je naslijedio svog prethodnika Mariana Rajoya u lipnju prošle godine, kome je izglasano nepovjerenje nakon presuda za korupciju koje su ugrozile pozicije tada vladajuće konzervativne Narodne stranke (PP).

Kopirati
Drag cursor here to close