Nered

Soros u Davosu opleo po svakome

Okomio se i na Rusiju Vladimira Putina, “mafijašku državu” koja zatire prava pojedinaca, u dvorani za prijeme luksuznog hotela u švicarskom skijalištu.
Vijesti / Svijet | 26. 01. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki multimilijarder mađarskog podrijetla George Soros napao je u četvrtak u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, sve i svakoga: Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin, prenosi Hina.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, “opasnost po svijet”. Rekao je da je Trump SAD postavio na put prema nuklearnom ratu sa Sjevernom Korejom.

''Činjenica nuklearnog rata je tako grozna da ju pokušavamo ignorirati, no to je stvarnost'', rekao je Soros u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu. ''Zaista, SAD je na putu prema nuklearnom ratu sa Sjevernom Korejom jer odbija prihvatiti da je ta zemlja postala nuklearna sila'', rekao je, javlja CNBC.

''To stvara snažni poticaj Sjevernoj Koreji da razvije svoj nukelearni kapacitet punom brzinom, što može potaknuti SAD da koristi svoje nuklearne moći, što bi značilo da će započeti nuklearni rat umjesto da ga spriječi, što je očigledno kontraproduktivna strategija’'', dodao je Soros. ''Jasno je da Trumpovu administraciju smatram opasnom za svijet. No smatram ju privremenim fenomenom koji će nestati 2020. ili čak i prije toga''.

Okomio se i na Rusiju Vladimira Putina, “mafijašku državu” koja zatire prava pojedinaca, u dvorani za prijeme luksuznog hotela u švicarskom skijalištu. Dodao je i da koristi svoj novac kako bi zaštitio demokratska postignuća prošlosti. On je ranije aktivno podržavao Hillary Clinton u predsjedničkoj kampanji protiv Trumpa, a navodno je izgubio milijardu dolara kad je tržište poraslo nakon Trumpove pobjede. ‘Na kocki je opstanak otvorenog društva, ali i opstanak cijele naše civilizacije. Porast vodstva poput onog u Sjevernoj Koreji i SAD-u povezano je s tim’, rekao je Soros.

Pred prisutnima zaokupljenima prenošenjem njegovih riječi po društvenim mrežama, George Soros napao je i divove Interneta Facebook i Google. Opisao ih je kao “stalno sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima “Vrli novi svijet” i “1984.”.

''Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani'', rekao je on dok su divovi Interneta ondje poslali armadu predstavnika. Na upit o bitcoinu rekao je “to nije valuta” komentirajući da je njezin čest rast “tipičan mjehur od sapuna”. Ne vjeruje, međutim, u “strmoglavi pad” bitcoina, prije u postepeni. Rekao je da internetske platforme namjerno stvaraju ovisnost o uslugama koje pružaju, što može biti jako štetno, posebno za adolescente.

Osvrnuo se i na Europsku uniju i izrazio zabrinutost za njezinu budućnost, rekavši da je blok u revolucionarnom periodu, kad se Rusija ponovno uzdiže, dok je EU u potpunom neredu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close