Presuda

Snowden je bio upravu

"Nikad nisam mislio da ću poživjeti da vidim da naši sudovi osude aktivnosti NSA-e kao protuzakonite i u istoj presudi priznaju mi zasluge za njihovo razotkrivanje", tvitao je Snowden.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2020. u 22:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam godina nakon što je američki zviždač Edward Snowden upozorio na masovni nadzor telefonskih zapisa Amerikanaca, žalbeni sud presudio je da je program bio protuzakonit i da šefovi američkih obavještajnih službi, koji su javno branili taj program, nisu govorili istinu.

Žalbeni sud za deveti okrug naveo je u presudi u srijedu da je bespravna telefonska mreža, koja je tajno prikupila milijune telefonskih zapisa Amerikanaca, kršila Zakon o nadzoru obavještajne službe i možda bila protuustavna.

Snowden, koji je prebjegao u Rusiju nakon tog otkrića 2013. i još uvijek se suočava s američkim optužbama za špijunažu, objavio je na Twitteru da je presuda potvrda njegove odluke da izađe u javnost s dokazima o domaćoj operaciji prisluškivanja Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

"Nikad nisam mislio da ću poživjeti da vidim da naši sudovi osude aktivnosti NSA-e kao protuzakonite i u istoj presudi priznaju mi zasluge za njihovo razotkrivanje", tvitao je Snowden.

Dokaz da je NSA tajno gradio golemu bazu podataka američkih telefonskih zapisa, bilo je prvo i vjerojatno najveće otkriće Snowdena koje je Guardian objavio 2013.

Sve do tog trenutka, visoki obavještajni dužnosnici tvrdili su da NSA nikad nije svjesno prikupljala informacije o Amerikancima. Nakon što je program praćenja razotkriven, američki dužnosnici tvrdili su da je špijunaža odigrala ključnu ulogu u borbi protiv domaćeg ekstremizma, navodeći primjer četvorice stanovnika San Diega koji su optuženi za pružanje pomoći vjerskim fanaticima u Somaliji.

Američki dužnosnici inzistirali su na tome da su Basaaly Saeed Moalin, Ahmed Nasir Taalil Mohamud, Mohamed Mohamud i Issa Doreh bili osuđeni 2013. zahvaljujući špijunaži NSA-e. No žalbeni sud navodi da te tvrdnje "nisu u skladu sa sadržajem klasificiranog zapisa".

Presuda neće utjecati na osude Moalina i supočinitelja. Sud je presudio da protuzakonit nazdor nije utjecao na dokaze koji su izneseni na suđenju.

Američka unija građanskih sloboda pozdravila je presudu žalbenog suda.

"Današnja presuda je pobjeda za naša prava na privatnost", priopćio je ACLU i dodao "kako je jasno da se NSA-inim prikupljanjem telefonskih zapisa Amerikanaca kršio ustav", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close