Panika u Nizozemskoj

Snažna kemikalija pronađena u Sjevernom moru, vlada izdala upozorenje

Sintetske kemikalije PFAS povezuju se s toksičnim učincima na ljudski imunološki sustav, određenim vrstama raka, problemima s plodnošću i rizicima za divlje životinje.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2023. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je studija pokazala da su u morskoj pjeni koncentrirane takozvane "vječne kemikalije", nizozemska vlada uputila je apel građanima da spriječe djecu i kućne ljubimce od gutanja pjene na morskoj obali.

Naime, istraživanje pjene na belgijskom primorju pokazalo je koncentraciju Perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS), koje čine više od 4700 kemikalija široko korištenih zbog svojih vodonepropusnih svojstava, ali teško ih je uništiti.

Popularna odmarališta

Nakon toga je nizozemski institut za javno zdravstvo RIVM, u travnju i kolovozu obavio slična mjerenja na obali u Zeelandu u sjevernoj i južnoj Nizozemskoj. Pokazalo se kako morska pjena u popularnim odmaralištima, uključujući Egmond, Katwijk, Scheveningen, Texel i Zandvoort, imaju zabilježenu stopu sporne tvari. Ista, srećom, nije "vrlo visoka" kao ona koju je otkrio Flamanski institut za tehnološka istraživanja u jednom uzorku iz belgijskog odmarališta Knokke, prenosi Jutarnji list.

Sintetske kemikalije PFAS povezuju se s toksičnim učincima na ljudski imunološki sustav, određenim vrstama raka, problemima s plodnošću i rizicima za divlje životinje.

"Treba se istuširati nakon plivanja, oprati ruke prije jela i ne dopustiti djeci te kućnim ljubimcima da progutaju morsku pjenu. RIVM je prethodno utvrdio da su Nizozemci već previše izloženi PFAS-u. Velika količina istog dolazi iz hrane i vode za piće",  rekao je ministar vodnog gospodarstva Mark Harbers.

Nema mjera u pogledu kupanja u moru

Istaknuo je i kako nisu potrebne nikakve dodatne mjere u pogledu kupanja u moru jer su razine PFAS-a u moru "puno niže". RIVM je također priopćio kako zbog nedostatka svih podataka još nije jasno što prisutnost kemikalija u pjeni znači "za zdravlje plivača, surfera ili ljudi koji šetaju plažom".

PFAS se inače koristi u svemu - od vodootporne odjeće i kozmetike do pjene za gašenje požara i kutija za pizzu. Neke njegove tvari su zabranjene, no postoji zabrinutost oko razine istoga u okolišu jer se veze ugljika i fluora, koje kemikalije čine toliko korisnima, odupiru razgradnji, zbog čega ih i zovu vječnim kemikalijama.

I Europska unija razmatra uvođenje velikih ograničenja kad je u pitanju PFAS.

Kopirati
Drag cursor here to close