Kulminacija rata u Siriji

Snage predvođene Turskom napreduju u ofenzivi, Sirija tvrdi da narušavaju suverenitet

Vijesti / Svijet | 24. 08. 2016. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska novinska agencija Dogan prenosi kako FSA snage - koje su jutros preko turskog teritorija, zajedno s turskom vojskom, upale na prostor Sirije kod grada Jarablus - napreduju te kako su do sada već zauzele četiri naselja koja su se nalazila pod kontrolom ISIL-a.

U izvještaju se navodi kako su zauzeta naselja Keklice, Kivircik, Elvaniye i Guguncuk te kako je pritom ubijeno najmanje 46 pripadnika ISIL-a.

No, u isto vrijeme Turska prijeti i kurdskim YPG snagama - turski MVP poručio im je da se moraju povući istočno od rijeke Eufrat ili će inače postati mete. Turski predsjednik Erdogan također je poručio kako će njegove snage ciljati YPG u blizini Jarabulusa, prenosi Advance.hr.

Podsjetimo, kada je sirijska vojska prije nekoliko dana ciljala YPG snage u gradu Hasaka, iz SAD-a su poručili kako će ih braniti, ako treba i zračnim snagama. Hoće li SAD braniti Kurde ako ih napadne turska vojska? Izgleda da neće jer američke zračne snage upravo pomažu turskim snagama u operaciji kod Jarabulusa, smatra advance.hr.

Biden u Ankari

YPG i njihovi saveznici kontroliraju znatan dio provincije Aleppo, uključujući i cijeli Afrin kanton te sjeverozapad provincije.

U međuvremenu, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden doputovao je u glavni grad Turske Ankaru, što je prva službena posjeta nekog američkog dužnosnika Ankari nakon propalog državnog udara, prenosi Slobodna Bosna.

Bidena su na aerodromu Esenboga u Ankari dočekali veleposlanik Turske u SAD-u Serdar Kilic, veleposlanik SAD-a u Turskoj John Bass i drugi dužnosnici.

Potpredsjednik SAD-a će u okviru posjete Ankari najprije održati sastanak sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Ismailom Kahramanom, u čijoj pratnji će posjetiti i zgradu turskog parlamenta koja je oštećena tijekom pokušaja državnog udara 15. srpnja za koji Turska optužuje pokret imama Fethullaha Gulena.

Narušavanje suvereniteta?

Sirijski ministar vanjskih poslova optužio je Tursku za narušavanje suvereniteta, nakon što su Turci jutros rano tenkovima ušli u teritoriju Sirije, piše Slobodnaevropa.org.

Turski predsjednik Tajip Erdogan je kazao kako su 'pokrenuli operacije protiv takozvane Islamske države i sirijskih kurdskih boraca na sjeveru Sirije da okončaju napade na svojoj granici'.

Kopirati
Drag cursor here to close