Slovenija

Zatražen hitan sastanak - Eskalirala priča o navodnom hrvatskom prisluškivanju

''Slovenski politički vrh mora progovoriti o grubom hrvatskom kršenju europskih vrijednosti i vladavine prava"
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 10:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Jedna od stranaka u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Marjana Šareca zatražila je hitan sastanak slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodne špijunske afere u kojoj su sudjelovale hrvatske obavještajne službe.

"Očekujemo hitno sazivanje vijeća za nacionalnu sigurnost i očekujemo da se mirnim i promišljenim koracima zaštiti našu državu, ljude, medije i demokraciju. Slovenski politički vrh mora progovoriti o grubom hrvatskom kršenju europskih vrijednosti i vladavine prava", navela je u priopćenju stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, jedna od koalicijskih partnerica u vladi premijera Marjana Šareca, prenosi Hina.

Nakon što je premijer Šarec ovaj tjedan izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Televizijska postaja POP-TV objavila je naime da je hrvatska vlada "preko posrednika" pokušala utjecati na njihovo uredništvo "kako ne bi objavilo otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži" stoje hrvatske obavještajne službe te da imaju dokaze kako su te službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznala prisluškujući slovenske novinare.

Reagirajući na navode komercijalne televizije, u stranci Socijalnih demokrata (SD) naveli su da je potreban hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost jer je "hrvatska politika nezakonitim i nemoralnim potezima ugrozila međusobno povjerenje, izdala zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti te je tako i hrvatskoj državi i hrvatskim ljudima uzrokovala veliku nacionalnu sramotu i štetu međunarodnih razmjera".


Kopirati
Drag cursor here to close