Pisao Clintonu

Skinuta oznaka "tajno" sa Nixonovog pisma iz 1994. godine: Predvidio rat u Ukrajini i dao upozorenje

Mjesec dana prije smrti, u travnju 1994., Nixon je napisao pismo Clintonu u kojem je ponudio "mudar savjet, posebno u vezi s Rusijom".
Vijesti / Svijet | 23. 07. 2023. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši američki predsjednik Richard Nixon predvidio je rat u Ukrajini, o čemu je pisao 1994. godine u pismu upućenom tadašnjem američkom predsjedniku Billu Clintonu, piše američki dnevnik "Wall Street Journal".

Mjesec dana prije smrti, u travnju 1994., Nixon je napisao pismo Clintonu u kojem je ponudio "mudar savjet, posebno u vezi s Rusijom".

Sa sadržaja pisma sada je skinuta oznaka tajnosti.

U pismu od sedam stranica od 21. marta 1994. Nixon je dao ocjenu situacije u Rusiji i predvidio da će se odnosi između Moskve i Kijeva pogoršati.

"Situacija u Ukrajini je izuzetno eksplozivna. Ako izmakne kontroli, situacija u BiH će izgledati kao vrtna zabava", upozorio je Nixon u pismu.

Bivši američki predsjednik savjetovao je Clintonu da ojača diplomatsku misiju u Kijevu i ukazao na razgovor s američkim biznismenom koji je rekao da veleposlanstvo nema dovoljno osoblja i da se njime ne upravlja na odgovarajući način.

Nixon je također savjetovao Clintonu da razvije odnose s potencijalnim nasljednicima Borisa Jeljcina na mjestu ruskog predsjednika.

Pismo je napisano nakon Nixonova povratka s dvotjednog boravka u Rusiji i Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close