Kontroverza

Skandal u britanskom zrakoplovstvu: Bijeli piloti nazvani 'beskorisnima' u novoj politici zapošljavanja

Glavni maršal zrakoplovstva Sir Mike Wigston, koji vodi RAF, prethodno je inzistirao na cilju od 40% žena novaka i 20% njih iz etničkih manjina.
Vijesti / Svijet | 01. 06. 2023. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanske Kraljevske zračne snage (RAF) nepravedno su dovele u nepovoljan položaj kandidate koji su željeli postati piloti u pokušaju da povećaju omjere žena i etničkih manjina među pilotima.

Istraga koju je proveo Sky News otkrila je da su bijelci koji traže ulogu u RAF-u opisani kao "beskorisni bijeli piloti" u procurjelim e-mail porukama, prenosi Geopolitika.news.

RAF pristao platiti odštetu

Nakon otkrića skandala RAF je pristao platiti 5000 funti svakom od 31 kandidata bijelca kojima je otkazana obuka za pilota. Glavni maršal zrakoplovstva Sir Mike Wigston, koji vodi RAF, prethodno je inzistirao na cilju od 40% žena novaka i 20% njih iz etničkih manjina.

Članovi RAF-ovih timova za zapošljavanje izrazili su svoju zabrinutost, uključujući vicemaršalicu zrakoplovstva Mariu Byford, koja je kao šefica stožera za osoblje tvrdila da je morala usporiti proces zapošljavanja jer ciljevi politike nisu postignuti.

Još jedna zaposlenica, bivša voditeljica regrutiranja Elizabeth Nicholl, dala je ostavku u znak prosvjeda nakon otkrića e-mailova.

"Savjetovano da se usredotoče na manjinske i ženske kandidate"

U otkrivenim e-mailovima vođa eskadrile primjećuje da su nedavni kandidati bili "pretežno bijeli muškarci", te je naknadno savjetovao regrutnom osoblju da se usredotoče na manjinske i ženske kandidate. Zapravo ne trebam vidjeti gomilu beskorisnih bijelih muških pilota, ostanimo što je više moguće usredotočeni. Sa srećom ću smanjiti broj otvorenih mjesta ako je potrebno kako bih postigao uravnotežen BAME/žensko/muški omjer", piše u e-mailu.

Insajder iz RAF-a za The Telegraph tvrdi da je procurjeli e-mail samo odraz  "ukorijenjenoj kulturi koja služi nerealnoj statistici" i "nedostižnim ciljevima".

Kopirati
Drag cursor here to close