Susjedi idu naprijed

Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u priopćenju potvrdio da je Sjeverna Makedonija i službeno postala nova članica NATO saveza.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2020. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Makedonija je danas postala 30. članica NATO-a nakon završetka svih formalnih procedura, javlja Anadolija.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u priopćenju potvrdio da je Sjeverna Makedonija i službeno postala nova članica NATO saveza.

"Sjeverna Makedonija je danas postala dio NATO obitelji. Obiteljisa 30 zemalja i oko milijarde stanovnika. Ova obitelj počiva na činjenici da je zajedno snažnija i sigurnija u susretu s izazovima", naveo je Stoltenberg.

Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija i do sada sudjelovala u brojnim misijama NATO-a, prvenstveno u Afganistanu i na Kosovu, čime je dala značajan doprinos euroatlantskoj sigurnosti.

U sjedištu NATO-a 30. ožujka će biti održana svečanost kada će se zastava Sjeverne Makedonije zavijoriti pored zastava drugih zemalja članica Alijanse.

Sjeverna Makedonija je počela postupak priključenja NATO-u u drugoj polovici 2018. godine nakon što je poziv da postane članica ovog vojno-političkog saveza dobila 12. srpnja te godine na summitu Alijanse u Bruxellesu. To se dogodilo nakon što su Skoplje i Atena postigli sporazum u sporu o imenu države.

Kopirati
Drag cursor here to close