Hahnova poruka

Sjeverna Makedonija mora reformirati pravosuđe prije početka pregovora

Promjenom imena u 'Sjeverna Makedonija' ove godine završio se spor s Grčkom, star više od dva desetljeća, zbog imena i uklonila zapreka za makedonsko članstvo u EU i NATO.
Vijesti / Svijet | 25. 07. 2019. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Makedonija mora reformirati pravosuđe kako bi osigurala da može rješavati slučajeve kriminala i korupcije na visokoj razini prije no što Europska unija odredi datum početka pristupnih pregovora, rekao je u četvrtak vodeći dužnosnik EU-a Johannes Hahn.

Promjenom imena u 'Sjeverna Makedonija' ove godine završio se spor s Grčkom, star više od dva desetljeća, zbog imena i uklonila zapreka za makedonsko članstvo u EU i NATO.

Očekuje se da će nova Komisija EU-a odrediti datum pristupnih pregovora u listopadu.

"Siguran sam da će odluka (o početku pristupnih pregovora) biti donesena u listopadu", rekao je povjerenik za proširenje EU-a Hahn nakon sastanka s premijerom Zoranom Zaevom u Skoplju.

"Sjeverna Makedonija naporno je na tome radila, a sada je vrijeme da je čelnici EU-a donesu".

Hahn je rekao da vlada u Skoplju mora provesti reforme kako bi osigurala da je pravosuđe spremno završiti slučajeve kojima se dosad bavio ured posebnog tužitelja.

"Ono što je sada važno u pogledu ključnih odluka u listopadu jest prihvatiti zakon o javnom tužitelju koji pruža važna jamstva za vladavinu zakona", rekao je Hahn.

Ured posebnog tužitelja osnovan je u skladu sa sporazumom 2015. kojim se završila dvogodišnja politička kriza u Sjevernoj Makedoniji.

Njegova je glavna zadaća baviti se organiziranim kriminalom i korupcijom na visokoj razini, slučajevima koje ne mogu rješavati lokalne institucije zbog utjecaja političara.

Mandat ureda istekao je u rujnu prošle godine, no zaključeno je vrlo malo slučajeva.

Očekuje se da će sada parlament donijeti zakon kojim će se produljiti mandat javnog tužitelja za slučajeve kojima se bavio ured posebnog tužitelja.

Parlament će, kako se očekuje, glasati o nacrtu zakona nakon ljetnog odmora.

Kopirati
Drag cursor here to close