Bespilotna podmornica

Sjeverna Koreja testirala ofanzivni podvodni dron sa nuklearnim oružjem

Novo tajno oružje Haeil je bespilotna podmornica za nuklearni napad i testirana je tokom vježbe koju je sjevernokorejska vojska izvela u protekla tri dana u blizini obale okruga Riwon
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2023. u 09:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Sjeverne Koreje priopćile su danas da je njezina vojska testirala novo podvodno nuklearno oružje koje može izazvati radioaktivni cunami velikih razmjera, prenosi Anadolija.

Novo tajno oružje Haeil je bespilotna podmornica za nuklearni napad i testirana je tijekom vježbe koju je sjevernokorejska vojska izvela u protekla tri dana u blizini obale okruga Riwon, provincije Južni Hamgyong.
 

Pogodili ciljanu točku

Tu informaciju priopćila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), kao i to da je testirano oružje pogodilo ciljnu točku u vodama zaljeva Hongwon.

Primarni cilj novog podvodnog nuklearnog strateškog oružja je, prema službenim medijima Pjongjanga, tajno ući u glavne neprijateljske operativne vode i podvodnom eksplozijom izazvati masivni radioaktivni cunami kako bi se uništile neprijateljske pomorske udarne jedinice i luke.

U tekstu se dalje navodi da se novim oružjem može upravljati s bilo koje obale ili luke. 

Pripremili snage

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, zajedno sa svojim najvišim vojnim zapovjednicima, pratio je testiranje, koje je izvedeno kao odgovor na 11-dnevne velike vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koje su također završile u četvrtak.

Sjeverna Koreja je osudila vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a i smatra ih vježbom za ''okupaciju'' Sjeverne Koreje.

KCNA dalje navodi da je raspoređivanje ogromnih nuklearnih strateških sredstava u regiji, kao i broj snaga uključenih u vježbu, hitno zahtijevalo od Sjeverne Koreje da pripremi svoje cjelokupne oružane snage za sveobuhvatni rat i ojača svoju nuklearnu snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close